Mleko, krowie, kokosowe, sojowe, czy może mleko owsiane, jakie wybrać, które jest najzdrowsze? Każde z nich ma swoje zalety i wady, mleko krowie jest najpopularniejsze i najtańsze, ale czy najzdrowsze? Niektórzy są uczuleni na mleko krowie i muszą zastąpić je mlekiem roślinnym i tutaj pojawia się pytanie. Jaki zamiennik mleka wybrać? Mleko roślinne dostępne jest na rynku w szerokiej gamie, ale są bardzo drogie, a ceny zaczynają się od około 10 zł za litr. Jest to bardzo wygórowana cena! Przygotowanie mleka owsianego w domu to żaden kłopot i niewielki wydatek. Torebka płatków owsianych 500 g kosztuje około 3 zł do tego trochę wody i kilka minut pracy!
🥘 Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki gorącej wody lub zimnej wody w wersji na zimno
- 4 szklanki wody zimnej i przegotowanej
🔪 Instrukcje
Pierwszy sposób
- Płatki owsiane zalać gorącą wodą (2 szklanki) wymieszać i odstawić na około 30 minut.
- W wersji na zimno płatki zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
- Po tym czasie przecisnąć namoczone płatki przez wyciskarkę ślimakową, aby mleczko było idealnie gładkie, należy przecedzić je jeszcze przez gazę umieszczoną na sicie.
- Do gęstego, gładkiego mleka dodać zimną przegotowaną wodę, wody dodajcie tyle ile uznacie za stosowne, według własnego upodobania i smaku.
Drugi sposób
- Jeśli nie macie wyciskarki ślimakowej możecie przygotować mleko przy użyciu blendera.
- Namoczone płatki przelejcie do dzbanka blendera i zmiksujcie na gładką masę, następnie przelejcie uzyskany gęsty płyn przez podwójnie złożoną gazę umieszczoną na sicie, dalej postępować jak wyżej.
- Gotowe mleko przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
🔄 Warianty
Dziś przygotowałam mleko w dwóch wersjach. Wersja błyskawiczna gdzie płatki zalewam gorącą wodą oraz wersję Raw. W wersji "na surowo" płatki namaczamy w zimnej wodzie i najlepiej pozostawić je na noc. Mleko można uzyskać przez wyciśnięcie namoczonych płatków w wyciskarce ślimakowej lub poprzez zmiksowanie w blenderze. Mleko owsiane można wykorzystać do bezpośredniego picia od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem z agawy lub po dodaniu kakao czy wanilii. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników, wypieków, drinków mlecznych itp.
🌱 Wartości odżywcze
Czy mleko owsiane jest zdrowe? Tak, ma bardzo dużo błonnika, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witaminę E i sporo witamin z grupy B. Poza witaminami mamy jeszcze cenne kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie wytwarza!
Smak domowego mleka owsianego jest zdecydowanie lepszy niż tego ze sklepu, a jaka jest różnica między wersją "na gorąco" a wersją mleka przygotowanego "na zimno"? Najlepiej jak sami spróbujecie i wybierzecie swojego faworyta. Jedno i drugie jest dobre, choć trzeba przyznać, że nie jest jakiś rarytas to raczej wybór podyktowany względami zdrowotnymi więc na zdrowie!
📖 Przepis
Mleko owsiane
🥘 Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki gorącej wody (lub zimnej wody w wersji na zimno)
- 4 szklanki wody (zimnej i przegotowanej)
🔪 Instrukcje
Pierwszy sposób
- Płatki owsiane zalać gorącą wodą (2 szklanki) wymieszać i odstawić na około 30 minut.
- W wersji na zimno płatki zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
- Po tym czasie przecisnąć namoczone płatki przez wyciskarkę ślimakową, aby mleczko było idealnie gładkie, należy przecedzić je jeszcze przez gazę umieszczoną na sicie.
- Do gęstego, gładkiego mleka dodać zimną przegotowaną wodę, wody dodajcie tyle ile uznacie za stosowne, według własnego upodobania i smaku.
Drugi sposób
- Jeśli nie macie wyciskarki ślimakowej możecie przygotować mleko przy użyciu blendera.
- Namoczone płatki przelejcie do dzbanka blendera i zmiksujcie na gładką masę, następnie przelejcie uzyskany gęsty płyn przez podwójnie złożoną gazę umieszczoną na sicie, dalej postępować jak wyżej.
- Gotowe mleko przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
- Smacznego!
Comments
No Comments