Chleb, bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody z pieczeniem chleba w domu, to właśnie teraz jest najlepszy czas na to! Mam nadzieję, że zachęci Was do tego dzisiejszy przepis na chleb orkiszowy z garnka.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 450 g wody temperatura około 26 st C
- 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna
- ⅓ łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
- 12 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
- Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
- Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
- Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
- Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy.
🌾 Mąka i pieczenie
Do dzisiejszego bochenka użyłam mąki orkiszowej typu 680, jest to mąka jasna, ale chleb upieczony z niej jest naturalnie ciemny. Konsystencja chleba orkiszowego jest mocniejsza niż chleba przygotowanego tylko z mąki pszennej. Oczywiście przepis ten można wykorzystać do upieczenia chleba tylko na bazie mąki pszennej, ale zachęcam, aby spróbować go w wersji orkiszowej. Pieczenie w garnku żeliwnym daje nam bardzo smaczną grubą i chrupiącą skórkę. Jeśli chleb upieczecie w foremce keksowej, pewnie skórka nie będzie aż tak gruba i chrupiąca, ale na pewno będzie to bardzo smaczny chlebek!
Chleb jest na drożdżach, właściwie na szczypcie drożdży. Może wydawać się Wam, że to jakaś pomyłka, jeśli chodzi o ich ilość, ale nie, wszytko się zgadza. Drożdży dodajemy tylko ⅓ łyżeczki (drożdży suchy) lub 1 łyżeczkę drożdży świeżych. Żeby drożdże rozmnożyły się, potrzeby jest im czas, dlatego też należy ciasto nastawić na noc, najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczynamy składanie ciasta.
🍞 Składanie ciasta
Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność powtarzamy z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Ciasto wyciągamy do chwili kiedy poczujemy, opór, uważajcie, aby ciasta nie rozrywać! Po złożeniu ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut i powtarzamy czynność, tak jak jest to opisane w przepisie.
🥯 Inne propozycje
📖 Przepis
Chleb orkiszowy z garnka
🥘 Składniki
- 450 g wody (temperatura około 26 st C)
- 600 g mąki orkiszowej (jasnej)
- ⅓ łyżeczki suchych drożdży (lub świeżych 1 łyżeczkę)
- 12 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
- Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
- Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
- Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
- Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy. Smacznego!
Janusz napisał
Witaj
Pieke chleb dla siebie i nie zawsze mi wyjdzie ,ale jest zjadliwy,do tej pory robilem to z maki pszennej ,ale chcialem zrobic z orkiszu i trafilem do Ciebie,co chce powiedziec,otoz pieklem chleb prawie tak jak Ty,tylko robilem to wszystko jednego dnia,w przecigu ca.1,5 godziny,chleb byl super wypieczony ,lepiej niz to robilem przez cala noc,nie wiem ,ale sprobuje zrobic to samo z orkiszem ,chyba ze wyjdzie zakalec.pozdrawiam
Anna napisał
To też dobra metoda, ja również przygotowuję taki chlebek w ciągu jednego dnia, czyli bez nocnego przygotowywania zaczynu. Orkiszowy chleb nastawiony w ciągu dnia będzie wspaniały, po wyrobieniu ciasta proszę je zostawić, aby spokojnie wyrosło, następnie powinno się je przerobić, uformować i ponownie zostawić do ostatecznego wyrośnięcia przed pieczeniem. Chlebki z mąki orkiszowej lub mieszanki z mąką pszenną chlebową są bardzo smaczne, polecam 🙂
W domowym wypiekaniu chleba najważniejsze jest to, że chleb robimy sami i wiemy co tam dodajemy. powodzenia w pieczeniu i smacznego!