Przepisy na pierogi
Tutaj znajdziecie kilka przepisów na pierogi w różnych odsłonach. Ciasto na pierogi można przygotować z różnego rodzaju mąk, bez jajek, albo bezglutenowe. Nieważne, jaki rodzaj wybierzemy najważniejsze, żeby ciasto było elastyczne, a po ugotowaniu smaczne.
Jakie pierogi możemy ulepić? Mogą to być najpopularniejsze pierogi w Polsce, czyli pierogi ruskie z farszem ziemniaczano-twarogowym albo z soczewicą i grzybami, z kapustą, mięsem czy z soczewicą. Pierogi, które dzieci kochają najbardziej to pierogi z serem na słodko lub z owocami takimi, jak jagody czy truskawki.
Smaków farszu jest tak wiele, jak wiele jest sposobów na ich formowanie. Pierogi z reguły przyjmują kształt półksiężyca, ale brzegi mogą mieć najróżniejsze ozdobne brzegi fantazyjnie zlepiane ręcznie lub przy pomocy specjalnych maszynek.
Pierogi możemy gotować, smażyć lub piec, choć najpopularniejszą formą podania jest wersja gotowana.
-
Uszka z grzybami
-
Tortellini z dynią i szałwią
-
Gnocchi ze szpinaku i ricotty
-
Ruskie pierogi
-
Pierogi z borówkami
-
Ravioli z dynią na słodko
-
Ravioli ze szpinakiem i grzybami
-
Ruskie pierogi z majerankiem
-
Pierogi z truskawkami
-
Pierogi z soczewicą i grzybami
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Gyoza - pierożki z nadzieniem wege
-
Pierogi z borówkami i serem
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pierogi ze szpinakiem II
-
Pierogi z serem
-
Pierogi z kurkami
-
Pierogi z jagodami i malinami