Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotka błyskawiczna

Aktualizacja: 14 cze, 2021 · Opublikowany: 6 paź, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jakie jest najpopularniejsze jesienne ciasto? Oczywiście szarlotka, którą koniecznie trzeba upiec i to kilka razy w sezonie. Najlepiej byłoby za każdym razem wypróbować coś innego jak szarlotkę z budyniem czy szarlotkę z bezą. Zastanawiacie się jakich jabłek użyć? W tym przepisie nie ma to większego znaczenia, mogą to być jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta lub nieco słodsze, Golster. Przepis jest bardzo łatwy i szybki. Ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, co zdecydowanie skraca czas oczekiwania na wspaniały deser.

Kawałek szarlotki na talerzy w tle forma z ciastem.
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🍎 Najważniejsze w przygotowaniu szarlotki
  • 🥧 Porady kulinarne dotyczące szarlotki
  • Szarlotka inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania)
  • 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 1 małe jajko
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby)

Składniki na nadzienie

  • 600 g jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko (małe do posmarowania wierzchu szarlotki)

🔪 INSTRUKCJE

  • Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany, ciasto zagniatam przy pomocy miksera.
  • Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dusić na średnim ogniu ciągle mieszając. Kiedy jabłka zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon (kardamon-opcjonalnie), dusić jeszcze chwilkę, zestawić z ognia i przestudzić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 st C.
  • Formę o średnicy 20-21cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć ¾ ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy. Na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch.
  • Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów. Ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne elementy np. listki, kwiatki, figury geometryczne itp.
  • Wierzch szarlotki posmarować rozbełtanym jajkiem i ponakłuwać widelcem.
  • Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, wierzch powinien zarumienić się.
  • Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.Szarlotka najlepiej smakuje ciepła z lodami.

🍎 Najważniejsze w przygotowaniu szarlotki

Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za jabłka. Krótko je dusimy, aby zmiękły, a nadmiar soku odparował. Zbyt soczyste jabłka spowodują, że spód nasiąknie sokiem i będzie niedopieczony. Z przygotowaniem ciasta poradzi sobie nawet dziecko, wystarczy cienko rozwałkować ciasto, a następnie wykleić nim formę. Kolejny krok to wypełnienie formy jabłkami, całość nakrywamy cieniutkim płatem ciasta. Ze skrawków ciasta, które z pewnością zostaną, można przygotować dekorację w postaci listków i kwiatków. Po ułożeniu dekoracji na wierzchu ciasta, a przed wstawieniem do piekarnika malujemy całość rozbełtanym jajkiem. Wielkim plusem szarlotki jest to, że nie trzeba czekać, aż wystygnie, bo najlepiej smakuje na ciepło! Szarlotka jest maleńka i wystarczy tylko na 4-6 porcji, dlatego też, jeśli macie większa rodzinę przygotujcie z podwójnej porcji.

🥧 Porady kulinarne dotyczące szarlotki

Czy konieczne są przyprawy do szarlotki, czy tylko cynamon?

Nie, specjalna mieszanka do szarlotki nie jest potrzebna, wystarczy cynamon. Oczywiście można dodać również gałkę muszkatołową, kardamon lub goździki. To jakich przypraw użyjemy, to zależy od naszego smaku, można użyć też tylko wanilii.

Jakie są najlepsze jabłka na szarlotkę?

Niektórzy twierdzą, że powinny być to jabłka kwaśne typu szara reneta. Osobiście uważam, że większość jabłek nadaję się do przygotowania pysznej szarlotki. Jeśli użyjecie jabłek słodkich, to wtedy nie trzeba zbyt dużo dosładzać jabłkowego wkładu.

Czy trzeba obrać jabłka przed dodaniem ich do ciasta?

Obieranie jabłek ze skórki nie jest konieczne, ale lepiej je obrać z dwóch powodów. Po pierwsze, jeśli używacie jabłek kupionych, a nie z własnego sadu to lepiej obrać je ze skórki. W skórce mogą znajdować się pestycydy. Po drugie niektóre jabłka mają grubą skórkę, która nie będzie smakowała dobrze nawet po upieczeniu.

Czy można zrobić bezglutenową szarlotkę?

Ta oczywiście, szarlotka bezglutenowa przygotowana jest z mieszanki mąk bezglutenowych. Przepis na szarlotkę bezglutenową znajdziecie tutaj.

Jaka mąka do szarlotki?

Do szarlotki, czyli do ciasta kruchego najlepiej użyć mąki pszennej typu 500, 550 lub mąki krupczatki.

Czym różni się jabłecznik od szarlotki?

Jabłecznik to ciasto, które wypełnione jest tylko jabłkami, ale ciasto może być dowolne kruche, półkruche, drożdżowe lub francuskie. Szarlotka to rodzaj ciasta zawsze przygotowanego z ciasta kruchego, ale jeśli chodzi o wypełnienie, to można dodawać truskawki, śliwki lub gruszki.

Co to jest szarlotka sypana?

Szarlotka sypana jest to bardzo łatwe do wykonania ciasto nie potrzeba zagniatać ciasta ani go chłodzić. Do szarlotki sypanej zazwyczaj używamy poza mąką kaszę mannę. Sypkie składniki mieszamy razem i wysypujemy nimi formę. Następnie przekładamy je jabłkami i znów przesypujemy warstwą składników sypkich. Na wierzchy rozsypujemy starte masło. Tak przygotowane ciasto pieczemy.

Ile składników potrzeba na przepis na dużą blachę?

To oczywiście zależy od wielkości formy, jaką posiadamy. Dlatego też najlepiej skorzystajcie z przelicznika foremek. W formularzu po wpisaniu rozmiaru i wielkości formy oraz składników uzyskacie idealne proporcje.

Czy szarlotkę można przechowywać w lodówce?

Tak, można przechowywać ją w lodówce, ale przed podaniem lepiej wyjąć ją na chwilę przed podaniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Można też podgrzać ją i podać na ciepło z lodami.

Szarlotka inne przepisy

  • szarlotka z beza
    Szarlotka z bezą
  • Szarlotka z budyniem
    Szarlotka z budyniem
  • szarlotka orzechowa
    Szarlotka orzechowa
  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa

📖 Przepis

szarlotka-blyskawiczna
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Szarlotka błyskawiczna

Cienkie i delikatne ciasto, duszone jabłka z cynamonem, to główne składniki pysznej błyskawicznej szarlotki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania)
  • 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko (małe)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby)

Składniki na nadzienie

  • 600 g jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko (małe do posmarowania wierzchu szarlotki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany, ciasto zagniatam przy pomocy miksera
  • Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek
  • Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dusić na średnim ogniu ciągle mieszając, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon (kardamon-opcjonalnie), dusić jeszcze chwilkę, zestawić z ognia i przestudzić
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 st C
  • Formę o średnicy 20-21cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć ¾ ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy, na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch
  • Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów, ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne elementy np. listki, kwiatki, figury geometryczne itp.
  • Wierzch szarlotki posmarować rozbełtanym jajkiem i ponakłuwać widelcem
  • Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, wierzch powinien zarumienić się
  • Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
    Szarlotka najlepiej smakuje ciepła z lodami 🙂
  • Smacznego!
Rumiana szarlotka w tle cukier puder i jabłka

Więcej Przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami

  • ciasto z jablkami francuskie
    Ciasto z jabłkami francuskie
  • jablecznik najlepszy
    Jabłecznik najlepszy
  • szarlotka kokosowa
    Szarlotka kokosowa
  • Äppelkaka
    Äppelkaka

Comments

No Comments

4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.