Jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto? Biszkopt z musem, czy ucierane z owocami, a może tarta, taka najprostsza tarta z mascarpone i owocami? Osobiście uwielbiam tarty za łatwość i szybkość przygotowania no i oczywiście za ich smak. Połączenie kruchego delikatnego ciasta z prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone i śmietany to najlepsze zestawienie ze świeżymi owocami. Świeże owoce takie jak maliny, borówki, jeżyny, truskawki i porzeczki wspaniale komponują się z kremem. Owoce swoją kwaśną nutą idealnie dopełniają harmonię smaków.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 140 g mąki pszennej
- 20 g mąki krupczatki
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 90 g miękkiego masła
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30% zimna
- 400 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru lub więcej, według smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
Dodatkowo
- ½ szklanki czereśni
- ¾ szklanki jeżyn lub malin
- ¾ szklanki czerwonych porzeczek
- 10 sztuk truskawek
- 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać, następnie dodać jako i miękkie masło, szybko zagnieść ciasto, wystarczy ręką. Ciasta jest mało i bardzo łatwo zagniata się ręcznie nie warto wyciągać robota.
- Przygotowanego ciasta nie trzeba schładzać, od razu wyklejamy nim spód formy. Na wcześniej wycięty kawałek papieru do pieczenia położyłam ciasto, wcześniej lekko podsypałam z dwóch stron mąką i rozwałkowałam. Placek powinien być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca należy nakłóć całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy pomocy szpatułki, masa powinna mieć gładka konsystencję. Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii.
- Na spód ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować na całej powierzchni, następnie wyłożyć cały krem wyrównać powierzchnię, na górę rozsypać owoce. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przez noc zrobić się delikatne, a krem stężeje.
To ważne, żeby w sezonie letnim jeść jak najwięcej świeżych owoców! Wiem, że niestety wiele osób nawet nie sięgnie po porzeczki czy truskawki ot, tak, żeby zjeść garść. Zapewniam, że po to ciasto sięgnie każdy i to niejeden raz :)! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy zagnieść je ręcznie i od razu wykleić nim formę, a następnie upiec.
🎂 Porady
Oczywiście ciasta można zrobić więcej i część zamrozić, będzie na wypadek nagłej potrzeby upieczenia czegoś słodkiego. Spód można upiec na dzień lub dwa przed przygotowaniem ciasta. Ciasto po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu należy zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym miejscu do czasu przygotowania.
Wspomnę o jeszcze jednej sprawie, o której przypominam dość często, ale to ważne! Spód z ciast kruchych powinien być cienki! Nieważne czy pieczemy szarlotkę, czy tartę owocową spód zawsze powinien być cienki! Jeśli nie macie tak dużej formy, jaką proponuję w przepisie, oczywiście możecie ciasto upiec w mniejszej. W takiej sytuacji część ciasta należy odciąć i przechować w zamrażalniku na następny raz. Można w dowolnej chwili upiec pyszną tartę lub mini tartaletki, które możecie wypełnić dowolnym kremem.
Zbyt gruba warstwa ciasta to zły pomysł, ciasto po upieczeniu będzie twarde, grube i dominujące w smaku. Pamiętajcie o tym! Mam nadzieję, że tarta z mascarpone i owocami będzie smakowała Wam tak bardzo, jak i nam, smacznego!
🍰 Podobne przepisy
📖 Przepis
Tarta z mascarpone i owocami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 140 g mąki pszennej
- 20 g mąki krupczatki
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 90 g miękkiego masła
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30% (zimna)
- 400 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, według smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo
- ½ szklanki czereśni
- ¾ szklanki jeżyn (lub malin)
- ¾ szklanki czerwonych porzeczek
- 10 sztuk truskawek
- 6 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać, następnie dodać jako i miękkie masło, szybko zagnieść ciasto, wystarczy ręką. Ciasta jest mało i bardzo łatwo zagniata się ręcznie nie warto wyciągać robota :).
- Przygotowanego ciasta nie trzeba schładzać, od razu wyklejamy nim spód formy. Na wcześniej wycięty kawałek papieru do pieczenia położyłam ciasto, wcześniej lekko podsypałam z dwóch stron mąką i rozwałkowałam. Placek powinien być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca nakłóć całą powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy pomocy szpatułki, masa powinna mieć gładka konsystencję. Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii.
- Na spód ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować na całej powierzchni, następnie wyłożyć cały krem wyrównać powierzchnię, na górę rozsypać owoce. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przez noc zrobić się delikatne, a krem stężeje.
- Smacznego!
Miko napisał
Wyszlo pyszne! To moj trzeci przepis na tarte, na razie najlepszy 🙂 Ciasto naprawde w porzadku.
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że smakuje, z letnimi owocami jest bombowa 🙂
Anna napisał
Witam serdecznie,
To 180 st to piekarnik z termoobiegiem?
Pozdrawiam, Anna
Anna napisał
W przepisie podaję zazwyczaj, czy ciasto pieczemy z termoobiegiem, czy bez niego. W tym przypadku ma to być 180 st C. bez termoobiegu, ale można upiec spód z termoobiegiem, trzeba tylko troszkę zmniejszyć temperaturę lub sprawdzić przed upływem czasu czy ciasto jest już odpowiednio wypieczone.
An etka napisał
Aniu, nie podałaś składników kremu.
Anna napisał
Dziękuję Ci bardzo, gdzieś się zawieruszyły 😉 ale już są na miejscu, pozdrawiam serdecznie!