Czarne ciastka Oreo kochają chyba wszyscy, a na pewno kochają je dzieci! Tort Oreo to kolejny pomysł na ich wykorzystanie po truskawkowym serniku na zimno i serniku dyniowym z imbirem. Dzisiejszy torcik jest bardzo smaczny i pięknie wygląda, można więc przygotować go na przyjęcie Komunijne lub urodziny.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao dobrej jakości
- 90 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 ciastek Oreo
Poncz
- sok z ½ cytyny
- 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
- 50 ml wody
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
- Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
- Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
- Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.
Wykończenie tortu
- Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
- Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
- Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
- Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.
💭 Wskazówki
Przepis jest bardzo łatwy i na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią przepisy na szybkie i pyszne smakołyki. Przepis na biszkopt czekoladowy oparty jest on na przepisie na biszkopt idealny, który jest jednym z najlepszych przepisów! Natomiast krem to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz kruszonymi ciastkami Oreo. Oczywiście, żeby tort mógł nosić nazwę tortu Oreo, konieczna jest również dekoracja. Tutaj dekoracją są również ciasteczka, zaopatrzcie się więc w dużą paczkę! Pięknie, ale prosto udekorowany tort zachwyci każdego i mam nadzieję, że będzie również wszystkim smakował.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Jeśli szukacie inspiracji na torty lub ciasta urodzinowe to zapraszam skorzystajcie z poniższych przepisów.
📖 Przepis
Tort oreo
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao (dobrej jakości)
- 90 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30 (lub 36% - zimna)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 ciastek Oreo
Poncz
- sok z ½ cytyny
- 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
- 50 ml wody
Dododatkowo
- 17 ciastek Oreo
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
- Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
- Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
- Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.
Wykończenie tortu
- Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
- Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
- Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
- Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.
- Smacznego!
Kinga napisał
Beznadziejny przepis. Nic z tego nie wyszło. Szkoda składników.
Jestem tu pierwszy i ostatni raz.
Anna napisał
Przykro mi, że tort się nie udał, niestety przy pieczeniu biszkoptów trzeba dużo uważności, trochę doświadczenia i należy trzymać się wskazówek. Może następnym razem wyjdzie lepiej, proszę się nie poddawać!
Przepis jest sprawdzony i jak widać po komentarzach zdecydowanej większości wychodzi i smakuje :)...
Pozdrawiam serdecznie
Anka napisał
Czy mozna czyms zastapic alkohol zeby tort nadal byl dobry? Chcialam upiec corce na urodziny.
Anna napisał
Tak oczywiście. Alkohol można zastapic wodą z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy lub herbatą bez dodatku cukru.
Ewa napisał
Witam. Pierwszy raz będę robiła tort proszę mi powiedzieć jak drugi tort może bu przechowywany? Mam gości w sobotę i niedzielę a chciałam zrobić go w piątek. Czy do niedzieli wytrzyma?
Anna napisał
Tak, oczywiście wytrzyma od piątku nawet do czwartku, choć to raczej niemożliwe, bo znika błyskawicznie ;), ale jeśli chodzi o długość przechowywanie to bezpiecznie można go przechowywać około 6 dni. Najlepiej na paterze pod przykryciem w lodówce lub temperaturze podobnej do lodówkowej, a pod przykryciem dlatego, żeby nie obsychał krem, aby tort wyglądał ciągle apetycznie.
Viola napisał
Postanowilam zrobić ten tort i krem jest wyśmienity. Gorzej z biszkoptem. Zdziwiła mnie ilość mąki i brak proszku do pieczenia. I nie zawiodłam się - mój biszkopt trudno byłoby przekroić na dwie części a co dopiero na trzy...jego wysokość jest taka sama jak przed pieczeniem.za cienki nawę na jedna warstwę. Na pewno bez proszku i tylko 60 gram mąki? Może powinno być 600?
Anna napisał
Oj, to coś poszło nie tak, przykro mi, bo to bardzo smaczny tort (dziś również go piekłam). Pytanie pierwsze, czy biszkopt piekła Pani w formie o średnicy 18 cm, to jest maleństwo wielkości małego talerzyka deserowego! Dlatego też proporcje składników na biszkopt są pozornie małe, ale wystarczające na tę wielkość formy. Na 3 jajka jest to 60 g mąki pszennej i bez proszku do pieczenia. Biszkopt utrzymują białka, dlatego też trzeba staranne ubić je z cukrem tak, jak na bezę, dodać żółtka, a następnie delikatnie połączyć z mąką i kakao. Zawsze wyrasta na tyle, że można przeciąć go na 2 grube lub trzy cieńsze blaty - tak jak na zdjęciu. Jeśli wlała Pani ciasto do formy o standardowej wielkości 22/23 cm to ciasta było malutko:(. Proszę poczytać o tym, co mogło pójść nie tak, że biszkopt nie wyrósł we wpisie na biszkopt idealny, tam odpowiadam na większość nurtujących pytań i problemów z biszkoptem.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Agaka napisał
Witam,
Czy jajka należy wyciągnąć z lodówki wcześniej?
Anna napisał
Tak, lepiej wyciągnąć wcześniej, aby się ogrzały. Możne również włożyć je do ciepłej wody na chwilę, to jest szybszy sposób na ich ocieplenie.
NM napisał
Przy tortownicy 24 cm widzialam w komentarzach jaką proporcję zwiększoną produktów dać, a jak ma się to do masy ? Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
W karcie przepisu jest teraz zainstalowany przelicznik foremek, proszę wejść w ten przelicznik i wybrać odpowiedni rozmiar foremki oraz wpisać składnik z przepisu podstawowego, a wszystko przeliczy się na odpowiedni rozmiar formy. https://sprawdzonakuchnia.pl/przelicznik-foremek/
Gosia napisał
Tort wyszedł przepyszny. Wszyscy byli zachwyceni smakiem, robiłam wg przepisu i jest naprawdę łatwy w wykonaniu
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakował, u nas również zawsze jest lubiany. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ania napisał
Dzień dobry,
Mam tortownicę o średnicy 24 cm. Proszę o podpowiedz w jakich proporcjach skorzystać.
Anna napisał
Dzień dobry, proszę użyć 5 jaj XL, 160g cukru, 106g mąki pszennej i 30g kakao, te proporcje powinny idealnie wypełnić forme o średnicy 24 cm. Pozdrawiam serdecznie
Ryszard napisał
Dlaczego biszkopt należy upuścić z wysokości 60 centymetrów?
Anna napisał
Rzucanie biszkoptu z wysokości około 60 cm ma na celu ustabilizowanie biszkoptu i wyrównanie jego powierzchni. Biszkopt lubi często po upieczeniu zapaść się po środku, rzucanie zapobiega temu, oczywiście aby biszkopt był wysoki i płaski muszą być zachowane pewne procedury niezbędne przy pieczeniu biszkoptu. Polecam zajrzeć do przepisu na biszkopt idealny tam opisałam proces bardziej szczegółowo. Pozdrawiam 🙂
Ania napisał
Niestety biszkopt mi nie urósł 🙁 ma pani pomysł gdzie może być tego przyczyna 🤔
Anna napisał
Przykro mi 🙁 To trudne pytanie, bo nie wiem, jak wyglądał proces... Do najczęstszych przyczyn należą, słabo ubite białka! Białka unoszą cały biszkopt, więc to bardzo ważny etap i trzeba przyłożyć się do tego. Często bywa również tak, że kiedy nawet białka są ubite dobrze, to przy kolejnym etapie mieszania ich z mąką popełniany jest błąd. Najczęstszy błąd to zbyt intensywne mieszanie białek ze składnikami suchymi. Może się jeszcze zdarzyć, że piekarnik piecze nie tak, jak należy i wskazana temperatura jest zbyt niska, ale to rzadszy przypadek. Najczęściej, winowajcą są za słabo ubite białka z cukrem lub później "zmasakrowane" przy połączeniu z mąką. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie taki, jak należy. Pozdrawiam serdecznie.
Ja taka napisał
Do biszkoptu nie powinno się dawać cukru pudru. Tu jest przyczyna. Zastap go zwykłym cukrem
Anna napisał
Hmm, osobiście nie zgodzę się z tym, to z pewnością nie jest przyczyna. Cukier zwykły, można dodać do biszkoptu, kiedy przygotowujemy go metodą "na ciepło" tylko że wtedy całe jajka ubijamy na parze z cukrem właśnie po to, aby cukier się rozpuścił. Cukier puder dodajemy do metody "na zimno" czyli tak, jak jest w przepisie, tutaj jajka rozdzielamy i ubijamy białka z cukrem pudrem. Zwykły cukier przy tej metodzie nie rozpuści się całkowicie, co później daje "kropkowany" biszkopt z widocznym cukrem. Oczywiście można spróbować przygotować ten przepis z cukrem zwykłym, osobiście zalecam robić tak, jak jest w instrukcji 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ela napisał
Tak ,brak proszku do pieczenia
Anna napisał
To jeszcze raz podkreślę, ten przepis nie wymagają dodania proszku do pieczenia. Biszkopt rośnie dzięki dobrze ubitym białkom! Jeśli nie jesteśmy w stanie ubić na sztywno białek (z różnych powodów, nie mamy miksera lub siły aby zrobić to ręcznie), tak jak do bezy, to oczywiście lepiej dodać proszek do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Aleksandra napisał
Czy trzeba nasączyć ponczem biszkopt, czy można to ominąć?
Anna napisał
Oczywiście można pominąć poncz, można również zastąpić go np. herbatą z odrobiną cytryny.
Maaagdzior napisał
Witam na ile porcji ustawic skladniki zeby zrobic tort w tortownicy o srednicy 27 cm?
Anna napisał
Na tak dużą tortownicę o średnicy 27 cm proszę przesunąć suwak na 20 porcji, czyli porcja zostanie zwiększona 2 razy. Proszę również wydłużyć czas pieczenia do około 35 minut może 40, po upływie 35 minut proszę sprawdzić przy pomocy patyczka, czy biszkopt jest już upieczony 🙂
Olala napisał
Dzień dobry, biszkopt wyszedł idealny, jednak krem kompletnie mi się zwazyl nie wiem dlaczego...śmietana była zimna (30%). Może mi Pani napisać co mogło być tego przyczyna?
Anna napisał
To trudne pytanie, to raczej rzadko się zdarza, żeby taki krem się zwarzył, nie wiem, na jakim etapie się to stało, śmietana mogła być "przebita", czyli zbyt długo ubijana i zaczęła ze stanu ubitej śmietany przechodzić w masło. Wtedy zmienia się troszkę kolor śmietany na lekko kremowo-żółty, taka śmietana jest już nie do odratowania, można zrobić z niej tylko masło, a jeśli została połączona z mascarpone to oczywiście cały krem już się rozwarstwia. W przypadku tego kremu to jedyny pomysł, jaki przychodzi mi do głowy. No chyba, że śmietana była zepsuta i zupełnie się nie chciała ubić ... ale w takim przypadku trzeba wylać zepsutą śmietnę i ubić nową.
Izabela 303 napisał
Ciasteczko pyszne. Na niedzielę,na okazję i bez okazji. Dxoekuje za przepis. Pozdrawiam gorąco?.
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Wspaniale, że tort wam smakuje, pozdrawiam serdecznie ?
Monika napisał
Kiedy nasączamy biszkopt? Kiedy jest już osadzony na torcie?
Anna napisał
Tak jak napisane jest w opisie, po przecięciu biszkoptu na trzy blaty, układamy pierwszy blat i nasączamy, następnie nakładamy krem, przykrywany kolejnym blatem i znów nasączamy biszkopt itd. 🙂
Aga napisał
Czy składniki są podane w gramach?? Cz tam ma być 60 gram maki??
Anna napisał
Tak, składniki są podane w gramach (g) i tak, jak jest podane w przepisie mąki ma być 60 gram. Jest to mały torcik 18 cm średnicy jeśli miałby być większy, to trzeba powiększyć ilość składników 🙂
Aga napisał
Dziękuje ?
Aldona napisał
Cistotne znakomite. Biszkopt idealny. Bardzo smakuje dzieciom.
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Dzieci i nie tylko one uwielbiają oreo 🙂
Julia napisał
Jak pani myśli, mając tortownicę o średnicy 21 cm będzie widoczna różnica gdybym dała takie proporcje jak w przepisie?
Anna napisał
Biszkopt będzie odrobinę niższy ewentualnie można przeciąć go na dwa blaty, a nie na trzy 🙂
Jakub napisał
Coś nie działa ten przepis.
Anna napisał
Nie rozumiem co nie działa? Strona się nie otwiera czy przepis się nie udał?
mati napisał
przepis dotyczy tortownicy o jakiej średnicy?
Anna napisał
Tak jak napisałam 18 cm, jeśli miałby być większy należy podwoić wszystkie porcje. Pozdrawiam serdecznie 🙂
lambrella napisał
dzień dobry, wygląda wspaniale, ale czy nie trzeba dodawać sody lub proszku do pieczenia nic a nic ?
Anna napisał
Witam, proszku do pieczenia nie dodajemy, sody również nie. Przepis na biszkopt jest bez ich dodatku. W tym przepisie dobrze ubita piana z białek utrzymuje i daje siłę do rośnięcia, proszę się nie obawiać biszkopt pięknie rośnie 🙂
Magdalena napisał
mam pytanie odnośnie przygotowania kremu - czy dodać do śmietany i serka same pokruszone ciasteczka, czy również to mleczne nadzienie z ciastek? 🙂 pozdrawiam
Anna napisał
To już kwestia wrażliwości na słodkości 🙂 Można rozdrobnić całe ciasteczka łącznie z nadzieniem lub pozbyć się słodkiego kremu, a pokruszyć tylko ciemną część. W każdej wersji tort będzie smaczny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Magdalena napisał
jeszcze jedno pytanie - czym oprócz amaretto/malibu mogę nasączyć biszkopt? mieszkam w małej miejscowości i nigdzie nie mogę ich kupić :/
Anna napisał
Może to być dodatek dowolnego alkoholu takiego powyżej 30% lub można pominąć alkohol i zrobić wersję bezalkoholową. Można użyć czarnej herbaty, wody z cytryną lub pomarańczą 🙂
Agnieszka napisał
Mam tylko jajka w rozmiarze M, pewnie beda za małe.. W przepisie sugeruje Pani aby dodać 3 duże jajka. Czy moge zatem uzyc 4 jajek M? Pozdrawiam i będę wdzięczna za szybką odpowiedź 🙂
Anna napisał
Tak, oczywiście mogą być 4 jajka średnie-M. Pozdrawiam 🙂
Agnieszka napisał
Bardzo dziękuję 🙂 upiekłam właśnie z 4 jajek M i... wyszedł cudny! Przepis na stałe zagości w moim imprezowym menu 🙂 Co prawda troche sie zaniepokoiłam bo po 30 min pieczenia patyczek ktorym sprawdzałam czy już moge wyłączyć piekarnik i przystąpić do rzucania, nadal był mokry... W sumie piekłam 38 min, rzut o podłogę i efekt super! Z uwagi na porę roku i dostępność malin i borówek, zastąpię ciastka Oreo właśnie owocami 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Czas pieczenia to zawsze umowna sprawa 😉 niestety każdy piekarnik piecze inaczej, piekąc jakieś ciasto po raz pierwszy we własnym piekarniku, należy szczególnie zwrócić uwagę właśnie na czas pieczenia i sprawdzać ciasto patyczkiem, aby określić idealny stopień wypieczenia w naszym domu 😉 Tort z dodatkiem świeżych owoców (malin i borówek będzie wyborny), życzę smacznego i miłego weekendu 🙂
danurzka napisał
Dlaczego na stronie zpierwszegotłoczenia jest w składzie oregano???
Anna napisał
Zupełnie nie wiem jakim cudem znalazło się tam oregano?!
Te tabele przy przepisach na wymienionej przez Panią stronie są mylące i pokazują nieprawdziwe proporcje i składniki danego przepisu. Najlepiej korzystać z przepisu, który umieszczony jest pod zdjęciami lub wejść bezpośrednio na stronę autora. Zapraszam serdecznie i dziękuję za tę informacje zwrócę uwagę administratorowi tamtej strony. Pozdrawiam serdecznie 🙂