Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica. Zapraszam na pączki orkiszowe.
🥘 Składniki
- 14 g drożdży instant lub 30 g świeżych
- 250 ml ciepłej wody 40 - 45 st C
- ½ szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka miodu płynny
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml masła stopionego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 szklanka otrąb
- 4,5 szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej ilość można zwiększyć do 1 szklanki
Dodatkowo
- cukier puder
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- powidła lub dżem do nadziania
- 1 średnie jajko do posmarowania wierzchy jeśli będą pieczone w piekarniku
🔪 Instrukcje
- Do miski mikser wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże, dodać mleko w proszku, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać miód, jajka, masło, sól, gałkę muszkatołową, otręby i połowę mąki, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia się wszystkich składników. Dalej mieszając dodać resztę mąki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem nakryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
- Ciasto przed planowanym pieczeniem wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pączki wycinaczką lub szklanką, gotowe układać na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, pączki przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzinę.
- Na głęboką patelnię wlać olej, mniej więcej 5 cm głębokości, rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Pączki wkładać porcjami, smażyć do momentu aż wyrosną i zarumienią się od spodu wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dopiec.
- Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Do szprycy nałożyć ulubiony dżem, lekko przestudzone pączki wypełnić dżemem, ilość nadzienia dowolna.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
🍩 Ciasto
Ciasto na te pączki różni się nieco od ciasta na pączki tradycyjne, ponieważ jest z mąki orkiszowej, a po wyrobieniu umieszczamy je w lodówce na 2 do 24 godzin. Tego ciasta nie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jak dzieje się to w przypadku klasycznych pączków. Daje to nam możliwość rozłożenia pracy na dwa dni.
Jak podaje autorka, pączki można również upiec w piekarniku, oczywiście jest to jasne, bo to w końcu bułka. Wypróbowałam i upiekłam jedną porcję w piekarniku. Muszę powiedzieć, że jeśli miałabym oceniać je jako bułki, to są smaczne i puszyste, ale nie są to jednak pączki! Natomiast pączki upieczone klasycznie na tłuszczu są pączkami wyśmienitymi! Ciasto jest co prawda ciemne, co może sugerować, że pączki będą ciężkie i zwarte, ale to nieprawda. Pączki są leciutkie, puszyste, a w smaku da się wyczuć nutkę gałki muszkatołowej i cynamonu. Do tego zestawu idealnie komponują się powidła lub dżem śliwkowy. Kolor pączków orkiszowych po usmażeniu jest ciemniejszy niż pączków klasycznych, to również z powodu mąki.
Pączki szprycujemy po usmażeniu, a pieczone nadziewamy przed. Jeśli macie jakiś swój ulubiony i sprawdzony, przepis na pączki, bułki, zupę czy inną potrawę to proszę, podzielcie się z nami.
Inne propozycje
Lubicie pączki, racuchy czy oponki serowe? Jeśli tak to poniżej wklejam kilka sprawdzonych i bardzo smacznych propozycji. Pączki z czarną porzeczką czy pomarańczą są wyśmienite! Racuchy rewelacyjne, a oponki serowe to blogowy hit! Koniecznie spróbujcie.
📖 Przepis
Pączki orkiszowe
🥘 Składniki
- 14 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
- 250 ml ciepłej wody (40 - 45 st C)
- ½ szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka miodu (płynny)
- 3 średnie jajka
- 125 ml masła (stopionego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (mielonej)
- 1 szklanka otrąb
- 4,5 szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mąki pszennej (tortowej ilość można zwiększyć do 1 szklanki)
Dodatkowo
- cukier puder
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- powidła (lub dżem do nadziania)
- 1 średnie jajko (do posmarowania wierzchy jeśli będą pieczone w piekarniku)
🔪 Instrukcje
- Do miski mikser wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże, dodać mleko w proszku, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać miód, jajka, masło, sól, gałkę muszkatołową, otręby i połowę mąki, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia się wszystkich składników. Dalej mieszając dodać resztę mąki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem nakryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
- Ciasto przed planowanym pieczeniem wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pączki wycinaczką lub szklanką, gotowe układać na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, pączki przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzinę.
- Na głęboką patelnię wlać olej, mniej więcej 5 cm głębokości, rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Pączki wkładać porcjami, smażyć do momentu aż wyrosną i zarumienią się od spodu wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dopiec.
- Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Do szprycy nałożyć ulubiony dżem, lekko przestudzone pączki wypełnić dżemem, ilość nadzienia dowolna.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Każdy pączek włożyć do papilotki, takiej jak na muffiny, ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (około 40 minut)
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
Wierzch pączków przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, pączki pieczemy 12 - 15 minut, powinny być rumiane z wierzchu
Pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem
JUSTYNA napisał
Trzeba przyznać,że wizualnie nic się nie różnią od tych tradycyjnych ;)kalorycznych pączusiów,a i zapewne,są równie pyszne!!!
Anna napisał
Przy jedzeniu pączków trzeba zapomnieć o liczeniu kalorii 😉 oczywiście, że są dobre, wersja testowa można powiedzieć, że wyparowała 😉
Dorota Śmietana napisał
No tak, idzie tłusty czwartek to i pączki się pojawiają ;D
Anna napisał
Zgadza się 🙂 tradycja! więc we czwartek powinno być smacznie nie koniecznie tłusto, ale z pewnością pączkowo:)