Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu. Są soczyste, mięsiste i pełne aromatu. Najważniejsze, że są bez żadnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można je doprawić według własnych upodobań, ja robię zawsze w kilku wersjach.
🥘 Składniki
- 2 kg pomidorów najlepsze są owalne Lima
- 4 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 1 ½ łyżki sól
- pieprz
- 2 łyżki ciemnego cukru opcjonalnie
- 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo
- ulubione przyprawy: oregano. tymianek bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.
- oliwa do zalania pomidorów najlepsza będzie z oliwek
- słoiki
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
- Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
- Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
- Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
- Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
- Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
- Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
🍅 Opcje
Jak już wspomniałam przygotowuje je w kilku wersjach. Jedne z oregano i bazylią, inne z tymiankiem, oregano i suszonym czosnkiem. Jeszcze inna wersja to z suszonymi papryczkami chilli bardzo pikantne! Przyprawy należy dodać do słoika, w którym będziemy przechowywać pomidory, co wzmocni ich smak, a oliwa nabierze wspaniałego smaku i aromatu. Wszystko zalewam oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia, oliwę po zjedzeniu pomidorów wykorzystuję do sałatek i smażenia. Oczywiście, do zalania pomidorów można użyć oliwy z pierwszego tłoczenia lub dowolnego oleju. Gorąco polecam suszone pomidory to lato zamknięte w słoiku na zimowy sezon!
🥫 Inne propozycje
Poza suszonymi pomidorami możecie przygotować przeciery pomidorowe, kiszone pomidory, lub inne przetwory idealne na zimę.
📖 Przepis
Suszone pomidory
🥘 Składniki
- 2 kg pomidorów (najlepsze są owalne Lima)
- 4 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 1 ½ łyżki sól
- pieprz
- 2 łyżki ciemnego cukru (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo
- ulubione przyprawy: oregano. tymianek (bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.)
- oliwa do zalania pomidorów (najlepsza będzie z oliwek)
- słoiki
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
- Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
- Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
- Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
- Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
- Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
- Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
- Smacznego!
Andrzej napisał
Oliwa – najlepsza z oliwek. A jest jakaś inna niż z oliwek!?
Anna napisał
No do wszystkiego można się doczepić🤪, a jeśli chodzi o sformułowanie "oliwa z oliwek", to tak się już przyjęło 🤷. Jeśli ktoś nie zna się na gotowaniu, to przy tak szczegółowym określeniu nie będzie miał wątpliwości. Pozdrawiam 😁
Składnica Smaku napisał
Najlepiej użyć suszonych pomidorów w płatkach. Kiedyś użyłem świeżego czosnku i oliwa wybuchła... Tzn cały sufit był do malowania, bo stała na szafce (chociaż wyglądała naprawdę pięknie).
A co do pasteryzacji, to można też w piekarniku, skoro mamy już nagrzany 🙂
Anna napisał
Czosnek zdecydowanie suszony, świeży będzie fermentował. Oczywiście polecam pasteryzację w piekarniku jest wygodna, ale słoiki polecam wstawiać do zimnego lub letniego piekarnika, a nie gorącego. Wstawienie słoików do gorącego piekarnika może spowodować ich pęknięcie lepiej więc nie ryzykować;) Pozdrawiam.
Ach! Chodziło Ci o suszone płatki czosnku, a nie o suszone płatki pomidorów 😉
Katarzyna napisał
Ja używam świeżego czosnku, jeszcze nigdy nie sfermentował a smak i zapach o wiele intensywniejszy, polecam ?
Anna napisał
W zeszłym roku również dodałam świeży i wszystko było ok. Oczywiście słoiki z pomidorami i czosnkiem poddałam pasteryzacji:)
Ola napisał
koniecznie muszę spróbować. Suszone pomidory to mój ulubiony dodatek
S.B. napisał
uwielbiam! mi smakują bardziej te suszone na słonku, ale prawda jest taka, że w Polsce czasami trudno o odpowiednią pogodę i wymagają o wiele więcej czasu 🙂
Agnieszka napisał
Uwielbiam suszone pomidory !! Muszę wypróbować :-)...wyglądają tak apetycznie...
Anna napisał
Tak, sezon pomidorowy rozpoczęty! Polecam gorąco, te pomidory są naprawdę fantastyczne. Zamówiłam 30 kg pomidorów! Więc następny weekend będę miała o smaku pomidorowym:) Suszone pomidory na słońcu na pewno są najsmaczniejsze, tylko czasem ciężko trafić w odpowiednią pogodę, a piekarnik zawsze jest pod ręką 🙂
Udanego pomidorowania!
Ania
Basia napisał
Robiłam takie pomidorki, które suszyły się na wolnym powietrzu (zajmuje to więcej czasu, ale wynagradza smakiem). Twoje wyglądają cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm napisał
Sezon na przetwórstwo pomidorowe się rozkęca. Montuję zatem taśmociąg w kuchni własnej i prócz tradycyjnych przecierów wyprodukuję też suszone pomidory bo do tej pory nabywałam drogą kupna (tak wstydzę się) pozdrawiam kami
abcmojejkuchni napisał
Bardzo dziękuję za inspirację:) na pewno je zrobię!:)