Kto nie kocha pankejków? Amerykańskie pancakes, czy też bardziej po polsku pankejki, to placki, którym nie oprze się nikt, a szczególnie mamy, które mają gromadkę małych i tych troszkę większych łasuchów. Łasuchów, których trzeba szybko nakarmić!
☕ Szybkie pancakes na śniadanie
Dziś podam Wam przepis na mix, który możecie przygotować w dużej ilości. Po wymieszaniu składników możecie zamknąć go słoju, a kiedy zajdzie potrzeba zrobienia czegoś pysznego, nie będziecie musieli tracić czasu na odmierzanie i szukanie składników. Do porcji gotowego miksu należy dodać jajo, mleko i tłuszcz, wymieszać i usmażyć. Pancakes smakują świetnie na ciepło i na zimno, można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Fantastycznie sprawdzają się jako przekąska na pikniku lib grillu.
Przepis na puszyste pancakes znalazłam w książce "Nigella Ekspresowo", ale przepis Nigelli jest jak dla mnie zdecydowanie za słodki i metodą prób doszłam do tego składu. Pancakes, to hit wśród wszystkich dzieci mogą jeść je o każdej porze podane z miodem, syropem klonowym, owocami lub cukrem pudrem. Pycha!!!
Przejdź do:
🥘 Składniki na pancakes mix
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Idealne pancakes krok po kroku
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby.
🥄 Składniki do przygotowania ciasta
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🥞 Przygotowanie ciasta na placuszki
W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste! Jeśli odstawicie wymieszane ciasto na dłuższy czas, to ciasto odrobinę zgęstniej, w takim przypadku należy dodać odrobinę więcej mleka.
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy dwie łyżki ciasta (na jeden placek), kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały ciemnozłotego koloru.
Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji.
❓Puszyste pancakes FAQ
Najlepsza patelnia do pancakes to z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiej nie macie, to nic nie szkodzi, możecie użyć taką jaką macie. Patelnię trzeba rozgrzać, a następnie kapnąć odrobinę oleju, a następnie rozetrzeć go po całej powierzchni ręcznikiem papierowym. Zwykłą patelnie należy smarować przed nalaniem każdej porcji ciasta.
Amerykańskie pancakes są grube, puszyste o sprężystej strukturze ciasta. Bardzo smaczne o dość neutralnym smaku co daje wiele możliwości ich podania. Amerykanie uwielbiają je nawet z dodatkami takimi jak syrop klonowy i chrupiący bekon.
Jeśli chcecie pancakes bardziej wilgotne, to można dodać do nich owoce takie jak jagody, borówki, porzeczki czy krojone banany.
Ciasto z poniższych składników spokojnie możecie wykorzystać do przygotowania gofrowej wersji. Można nieco rozcieńczyć ciasto mlekiem, tyle wystarczy, aby usmażyć pyszne pankejko-gofry.
Wystarczy, że będziecie nalewać na patelnię taką sama ilość ciasta. Do tego używam średniej wielkości łyżki do odmierzania składników. Może to być również łyżka do nalewania zupy, ważne, aby porcja ciasta zawsze była taka sama, dzięki temu uzyskacie placuszki podobnej wielkości.
Jeśli chcielibyście białą mąkę zastąpić mąką pełnoziarnistą, to użyjcie pszennej pełnoziarnistej drobnej. Taką mąkę najlepiej wymieszać z białą mąką pszenną, aby pankejki niebyły zbyt gliniaste i ciężkie.
To dwa różne przepisy. Naleśniki, to cieniutkie placuszki składające się tylko z mąki mleka/wody, jajka i szczypty soli. Natomiast placuszki pancakes są grube, puszyste, a w składzie ciasta znajdują się spulchniacze, które są niezbędne, aby placki były puszyste.
Myślę, że z kilku powodów. Są bardzo łatwe do zrobienie z dostępnych składników, długo zachowują świeżość. No i oczywiście ich smak, to proste danie, ale bardzo smaczne i sycące. To czynie je jednym z najpopularniejszych przepisów.
🫐 Pancakes z owocami
Pancakes z owocami można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to najprostsza wersja podania placków. Do usmażonych placków serwujemy różnego rodzaju owoce jako dodatek. Świetnie sprawdzają się borówki amerykańskie, maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny czy krojone brzoskwinie lub banany. Fantastycznie smakują polane syropem klonowym lub miodem.
Drugi sposób to dodanie wyżej wymienionych owoców do ciasta. Miękkie owoce takie jak maliny czy jeżyny najlepiej dodać w chwili, kiedy placuszek smaży się już na jednej stronie, a wierzch jest jeszcze płynny. Wtedy dodajemy kilka owoców na wierzch, lekko wciskając je w ciasto, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Owoce twardsze takie, jakie jak borówki amerykańskie czy brzoskwinie możemy dodać bezpośrednio do ciasta.
🥛 Pancakes jogurtowe przepis
Na bazie dzisiejszego przepisu można również przygotować pancakes z dodatkiem jogurtu naturalnego lub maślanki. Jeśli będziecie chcieli, zamiast mleka dodać maślankę, powinniście zwiększyć ilość użytej maślanki. Zamieniając te składniki, musicie działać troszkę na wyczucie i stopniowo dolewać maślankę, aż uzyskacie odpowiednią konsystencję ciasta.
🧇 Placki, naleśniki i domowe gofry
Domowe puszyste pancakes to jeden z naszych ulubionych przepisów ale nie jedyny. Poniżej znajdziecie kilka innych smacznych propozycji, które możecie zaserwować na podwieczorek lub śniadanie. Wspaniałe naleśniki pomarańczowe z kremowym serkiem albo też racuchy z jabłkami. Dla amatorów gofrów polecam gofry czekoladowe z karmelizowanym bananem. Dla amatorów drożdżowych wypieków mam również klasyczne gofry z ciasta drożdżowego, pachnące i chrupiące.
📖 Przepis
Domowe puszyste pancakes
🥘 Składniki
Składniki na mix
- 1 kg mąki pszennej
- 350 g drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki potrzebne do przygotowania porcji naleśników
- 280 g mixu
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 210 ml zimnego mleka
- 2 łyżki oleju (lub masła klarowanego)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
- Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby.
Przygotowanie ciasta na placki
- W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste! Jeśli odstawicie wymieszane ciasto na dłuższy czas, to ciasto odrobinę zgęstniej, w takim przypadku należy dodać odrobinę więcej mleka.
- Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy dwie łyżki ciasta (na jeden placek), kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały ciemnozłotego koloru.
- Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
- Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji.
Comments
No Comments