Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to świetnie niskokaloryczne danie dla osób odchudzających, ponieważ przygotowane jest właściwie bez tłuszczu, nie licząc jednej łyżki oleju kokosowego 😉 Pulpeciki pieczone są w piekarniku, a nie na patelni więc nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia. Mięciutkie i delikatne, przypominają trochę falafele. Podałam je na ciepło z sosem koperkowo-sezamowym na mieszance sałat z pomidorkami koktajlowymi i słodką cebulą. Można zaserwować je również na zimno z różnego rodzaju sosami, chrupiącą tortillą lub chlebkiem naan.
Masę na pulpeciki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do czasu przygotowania. Upieczone i wystudzone pulpety również można przechować w lodówce do dnia następnego. Oczywiście pod przykryciem, żeby nie obsychały. Idealne danie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej i dla wszystkich, którzy dbają o linię 🙂 Zapraszam, częstujcie się i rozkoszujcie ich smakiem!
📖 Przepis
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
🥘 Składniki
Składniki na pulpeciki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 400 ml wody
- 3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
- ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka natki pietruszki
- ¾ szklanki szpinaku (posiekanego i mocno upakowanego)
- 1 łyżka nasion chia (lub siemię lniane)
- 1 łyżka soku z cytryny (i skórka otarta z połowy cytryny)
- 1 łyżka siemienia lnianego (mielone)
- 1 łyżka sezamu (jasny i/lub czarny)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Składniki na sos koperkowo-sezamowy
- 3 łyżki pasty tahini
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki koperku (siekanego)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka syropu z agawy (lub odrobinę więcej)
🔪 Instrukcje
- Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez 2-3 minuty z dodatkiem przypraw, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać soczewicę całość smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
- Dolać wodę, gotować na średnim ogniu mieszając od czas do czasu, patelnię można przykryć pokrywką, po około 12 minutach soczewica będzie już miękka, a cała woda wchłonięta, teraz można dodać szpinak mieszając gotować jeszcze przez minutę, zestawić z ognia, dodać nasionka chia, mielone siemię lniane, wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie doprawić jeszcze solą i przyprawami dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, jeśli okazałoby się, że masa jest zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu.
- Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu.
Przygotowanie sosu
- Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem z agawy i sokiem z cytryny, powinien powstać gładki gęsty sos, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać
- Smacznego!
Comments
No Comments