Burgery z kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy, zielonego groszku, orzechów laskowych oraz dużej ilość świeżych ziół i aromatycznych przyprawa. To jest moja propozycja na dzisiejszy obiad! Burgery z kaszy jaglanej są oczywiście daniem zdrowym dietetycznym bez glutenu i nabiału. Jednocześnie jest to danie bogate w łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 140 g kaszy jaglanej suchej
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki starte na tarce o średnich oczkach
- 2 łyżki pora posiekanego w piórka
- 50 g orzechów laskowych posiekanych
- 1 ząbek czosnku rozdrobniony
- 150 g ciecierzycy ugotowanej
- 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka
- 100 g cukinii tarta i odciśnięta
- 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka szczypiorku siekanego
- 1 garść mięty świeże listki posiekane
- 1 łyżeczka bazylii świeżej
- 1 łyżeczka oregano suszone
- 1 łyżka skórki z cytryny startej na drobnych oczkach
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki mąki ryżowej do obtoczenia burgerów
🔪 Instrukcje
- Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić
- Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
- Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista
- Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki
- Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe
🥣 Jak przygotować kaszę jaglaną?
Przygotowując kaszę jaglaną, należy pamiętać, że ma ona naturalną goryczkę, której trzeba się pozbyć przed gotowaniem. Gorzki smak zepsuje nam każdą potrawę, a tego nie chcemy. Mój sposób na pozbycie się goryczki to prażenie kaszy na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut. Kaszę podczas prażenia trzeba mieszać, można również potrząsać patelnią lub mieszać łopatką. Kaszę prażymy do momentu, kiedy zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach i zacznie zmieniać kolor na ciemny żółty i delikatnie karmelowy. Gorącą kaszę przesypuję do garnka z odmierzoną gotującą się wodą, przykrywam pokrywką i gotuję przez 15 minut. Podczas gotowania nie mieszam kaszy i nie zdejmuję pokrywki. Po 15 minutach gotowania pozostawiam kaszę w garnku przez około 10-20 minut, kasza w tym czasie dojdzie i będzie nadawała się do dalszej obróbki.
🔄 Zamienniki
Przepis jest w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Oczywiście jeśli nie jesteście na którejś z tych diet, to oczywiście możecie użyć zamiast płatków jaglanych na przykład tartą bułkę do zagęszczenia masy i obtoczenia burgerów. Orzechy laskowe można zastąpić nasionami słonecznika lub orzechami nerkowca. Możecie również swobodnie dobierać przyprawy, którymi doprawicie swoje kotleciki, bawicie się smakami i dodatkami. Smacznego!
🍔 Wariacje burgerowe
📖 Przepis
Burgery z kaszy jaglanej
🥘 Składniki
- 140 g kaszy jaglanej (suchej)
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
- 2 średnie marchewki (starte na tarce o średnich oczkach)
- 2 łyżki pora (posiekanego w piórka)
- 50 g orzechów laskowych (posiekanych)
- 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
- 150 g ciecierzycy (ugotowanej)
- 50 g płatków jaglanych (lub owsianych, może być też tarta bułka)
- 100 g cukinii (tarta i odciśnięta)
- 150 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka szczypiorku (siekanego)
- 1 garść mięty (świeże listki posiekane)
- 1 łyżeczka bazylii (świeżej)
- 1 łyżeczka oregano (suszone)
- 1 łyżka skórki z cytryny (startej na drobnych oczkach)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki mąki ryżowej (do obtoczenia burgerów)
Składniki dodatkowe
- 12 sztuk bułek hamburgerowych
- 2 średnie pomidory (pokrojone w plasterki)
- 1 duża cebula (pokrojona w krążki)
- 2 duże ogórki koszone (lub 1 świeży pokrojony w plasterki)
- 2 garści sałaty
- 12 plasterków sera żółtego
- 1 łyżka majonezu (na jednego burgera)
- 1 łyżka ketchupu (na jednego burgera)
- 1 łyżeczka musztardy (na jednego burgera)
🔪 Instrukcje
- Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić
- Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
- Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista
- Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki
- Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe
- Smacznego!
📋 Notatki
"Bezglutenowość" dotyczy oczywiście tylko burgera, czyli kotlecika.
Comments
No Comments