Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kruche ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Aktualizacja: 4 cze, 2020 · Opublikowany: 28 maj, 2020 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w ciastach smakuje wspaniale. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealna kompozycja smaków i faktur. Niebywale kruche ciasto w połączeniu z miękkim kwaśnym rabarbarem i chrupiącą słodką beza, czy może być coś lepszego do kawki?

kruche ciasto z rabarbarem i bezą na białym talerzu
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥧 Dobre kruche ciasto
  • 🍰 Wariacje na temat rabarbaru
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 200 g masła - zimnego

Rabarbarowe wypełnienie

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 6 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Zimne masło pokroić na małą kosteczkę, dodać do składników suchych wraz z żółtkami, zagnieść ciasto przy pomocy miksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Formę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Przed końcowym przygotowaniem ciasta należy ubić białka na sztywno, następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, miksować jeszcze przez 2 minuty.
  • Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1 cm, do rabarbaru dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  • Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim spód formy, lekko ugnieść dłonią. Wstawić ciasto do piekarnika, podpiec spód przez 10-12minut do lekko złotego koloru. Następnie wyjąć blachę z piekarnika, na dno rozsmarować dżem, a na dżem rozłożyć rabarbar. Na koniec nakładamy bezę, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st C, wstawić blachę z ciastem piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec ciasto jeszcze przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchy sztywna, chrypiąca. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia.

🥧 Dobre kruche ciasto

No właśnie, dobre kruche ciasto! Niektórym wydaje się, że to najłatwiejszy rodzaj ciasta. I po części mają rację, sam proces przygotowania jest banalnie prosty i polega tylko na szybkim zagnieceniu. Najlepiej zagnieść je przy pomocy miksera, który zrobi to bardzo szybko. Zbyt długo zagniatane ciasto może być twarde po upieczeniu. Jest też druga strona medalu, to odpowiednie proporcje składników. W poniższym przepisie takie znajdziecie, one pozwolą uzyskać pyszne kruche i chrupiące ciasto. Po zagnieceniu ciasta koniecznym zabiegiem przed pieczeniem jest chłodzenia. Kruche ciasto można również przygotować w większej ilości i zamrozić je, będziemy mieli dzięki temu zapas, który można wykorzystać w dowolnej chwili.

🍰 Wariacje na temat rabarbaru

  • lekkie ciasto rabarbarowe
    Lekkie ciasto rabarbarowe
  • ciasto z rabarbarem i imbirem
    Ciasto z rabarbarem i imbirem
  • Tarta malinowo - rabarbarowa
    Tarta malinowo-rabarbarowa
  • kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
    Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

📖 Przepis

kruche ciasto z rabarbarem i beza
Print Pin
5 z 4 głosów

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne cienkie kruche ciasto z warstwą rabarbaru oraz chmurką bezową
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 sztuki żółtek
  • 70 g cukru
  • 200 g masla (zimnego)

Rabarbarowe wypełnienie

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 6 łyżek dżemu malinowego (lub porzeczkowego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Zimne masło pokroić na małą kosteczkę, dodać do składników suchych wraz z żółtkami, zagnieść ciasto przy pomocy miksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Formę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Przed końcowym przygotowaniem ciasta należy ubić białka na sztywno, następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, miksować jeszcze przez 2 minuty.
  • Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1 cm, do rabarbaru dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  • Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim spód formy, lekko ugnieść dłonią. Wstawić ciasto do piekarnika, podpiec spód przez 10-12 minut do lekko złotego koloru. Następnie wyjąć blachę z piekarnika, na dno rozsmarować dżem, a na dżem rozłożyć rabarbar. Na koniec nakładamy bezę, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st C, wstawić blachę z ciastem piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec ciasto jeszcze przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchy sztywna, chrypiąca. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia.
  • kruche ciasto z rabarbarem i beza
  • kruche ciasto z rabarbarem i beza

Więcej Przepisy na kruche ciasta

  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką
  • sliwki na kruchym spodzie
    Śliwki na kruchym spodzie
  • ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
    Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe
  • placek wisniowy
    Placek wiśniowy

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jolanta napisał

    28 maja, 2021 at 8:07 am

    5 gwiazdek
    Super przepis i pyszne ciasto z rabarbarem. Polecam :))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2021 at 7:43 pm

      Super, bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Małgorzata napisał

    25 maja, 2021 at 10:16 am

    W składnikach na ciasto nie ma żółtek.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 maja, 2021 at 12:10 pm

      Dziękuję, tak gdzieś się zawieruszyły, ale w opisie są ;), już poprawiam. Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.