Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na smażone kwiaty cukinii. Męskie kwiaty cukinii najczęściej marnują się, a przecież można wykorzystać je do przygotowania czegoś pysznego! Dzisiejsza propozycja jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dodatki do ciasta możecie dowolnie modyfikować przez dodanie do niego ziół, suszonej papryki lub zrezygnowaniu z parmezanu. Smażone kwiaty, to idealna przekąska do szklaneczki piwa lub wspaniały dodatek do obiadu.
Przejdź do:
🌼 Kwiat cukinii
Kwiaty męskie to te na cieniutkiej długiej łodyżce, to właśnie te kwiaty wykorzystamy dziś do naszego dania. Kwiaty męski rosną w bardzo dużej ilości na roślinie, więc można uszczknąć kilka. Kiedy zbierać kwiaty? Zbierać możemy je już od chwili, kiedy roślina zaczyna wiązać pierwsze cukinie aż do późnej jesieni. Najlepiej ścinać je, kiedy są jędrne zdrowe i lekko rozchylone. Kwiaty nie są zbyt trwałe dlatego też lepiej wykorzystać je niedługo po ścięciu. Można przechować je kilka dni w lodówce. Suche kwiaty układam na tacce i zawijam w folię spożywczą, umieszczam w szufladzie lodówki. Jeśli kupujecie je w sklepie, to wybierajcie kwiaty całe nieuszkodzone bez brązowo-brunatnych plam na płatkach.
🥄 Do czego wykorzystać kwiaty
Kwiaty możemy smażyć w cieście naleśnikowym, tempurze i zapiekać w piekarniku. Większe kwiaty możemy nadziewać różnego rodzaju serkami, farszami warzywnymi, grzybowymi lub mięsnymi. Moja Mama robi faszerowane kwiaty cukinii mięsem, a w wersji wegetariańskiej nadziewa je grzybami z kaszą, są naprawdę pyszne! Kwiaty nie tylko smażymy. Można jeść je również na surowo, dodawać do sałatek oraz zup. Dziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów lub skropione sokiem z cytryny czy dobrą oliwą. Koniecznie spróbujcie!
🥘 Składniki
- 12 sztuk kwiatów cukinii
- ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego opcjonalnie
Składniki na ciasto
- 1 małe jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 10 łyżek piwa lub wody gazowanej
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
- W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe.
- Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący, zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy.
- Kwiaty przed smażeniem możemy również nadziać twarożkiem. Do każdego kwiatu delikatnie odchylając płatki, nakładamy łyżeczką porcję twarożku. Następnie zaciskamy płatki razem, tworząc sakiewkę. Tak przygotowany kwiat moczymy w cieście i smażymy.
- Kwiaty można podać na ciepło i na zimno.
Coś pysznego na ząb
Szukacie innych pysznych dodatków i przekąsek? Zapraszam na poniższe propozycje, wszystkie są bardzo smaczne.
📖 Przepis
Smażone kwiaty cukinii
🥘 Składniki
- 12 sztuk kwiatów cukinii
- ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego (opcjonalnie)
Składniki na ciasto
- 1 małe jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 10 łyżek piwa (lub wody gazowanej)
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
- W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub piwa.
- Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy.
- Kwiaty przed smażeniem możemy również nadziać twarożkiem. Do każdego kwiatu delikatnie odchylając płatki, nakładamy łyżeczką porcję twarożku. Następnie zaciskamy płatki razem, tworząc sakiewkę. Tak przygotowany kwiat moczymy w cieście i smażymy.
- Kwiaty można podać na ciepło i na zimno. Smacznego!
Comments
No Comments