Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego "Słodko". Jak pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 3 średnie jajka w temp. pokojowej
- 200 g drobnego cukru
- 120 ml śmietany kremówki w temp. pokojowej
- 75 g masła
- 10 g maku
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- 170 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Glazura
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki cytryny, może trzeba będzie dodać odrobinę więcej
🔪 Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego.
- Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny i mak, rozpuścić masło i zestawić na bok
- Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy.
- Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
🌡️ Temperatura składników
Uściślając, to chodzi tutaj o pokojową temperaturę składników. W przypadku ciast ucieranych jest to bardzo ważne! Składniki powinny być wyjęte z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Połączenie zimnych jaja z masłem czy śmietaną może spowodować, że ciasto zwarzy się, co w efekcie może skutkować zakalcem! Jeśli zapomnicie o wcześniejszym wyjęciu składników, to nic nie szkodzi. Jajka można szybko ogrzać przez umieszczenie ich w misce z ciepłą wodą, wystarczy kilka minut. Masło można doprowadzić do temperatury pokojowej przez ogrzanie go w letnim piekarniku, pilnujcie, aby nie rozpuściło się zupełnie.
🥐 Inne przepisy z makiem
Poniżej znajdziecie kilka propozycji na desery z dodatkiem maku. Klasyczny makowiec lub rogale Marcińskie z dodatkiem białego maku, wszystko smaczne!
📖 Przepis
Ciasto cytrynowe z makiem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g drobnego cukru
- 120 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej)
- 75 g masła
- 10 g maku
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- 170 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Glazura
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki cytryny (może trzeba będzie dodać odrobinę więcej)
🔪 Instrukcje
- Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego.
- Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny i mak, rozpuścić masło i zestawić na bok
- Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy.
- Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tz. suchego patyczka.
- W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
Comments
No Comments