Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto cytrynowe z makiem

Aktualizacja: 13 kwi, 2021 · Opublikowany: 24 lis, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego "Słodko". Jak pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki.

Trzy kawałki ciasta na szklanym talerzyku w tle pozostałe ciasto, po lewej stronie leżą białe tulipany
Ciasto cytrynowe z makiem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌡️ Temperatura składników
  • 🥐 Inne przepisy z makiem
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 3 średnie jajka w temp. pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 ml śmietany kremówki w temp. pokojowej
  • 75 g masła
  • 10 g maku
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Glazura

  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cytryny, może trzeba będzie dodać odrobinę więcej

🔪 Instrukcje

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego.
  • Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny i mak, rozpuścić masło i zestawić na bok
  • Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy.
  • Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.

🌡️ Temperatura składników

Uściślając, to chodzi tutaj o pokojową temperaturę składników. W przypadku ciast ucieranych jest to bardzo ważne! Składniki powinny być wyjęte z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Połączenie zimnych jaja z masłem czy śmietaną może spowodować, że ciasto zwarzy się, co w efekcie może skutkować zakalcem! Jeśli zapomnicie o wcześniejszym wyjęciu składników, to nic nie szkodzi. Jajka można szybko ogrzać przez umieszczenie ich w misce z ciepłą wodą, wystarczy kilka minut. Masło można doprowadzić do temperatury pokojowej przez ogrzanie go w letnim piekarniku, pilnujcie, aby nie rozpuściło się zupełnie.

🥐 Inne przepisy z makiem

Poniżej znajdziecie kilka propozycji na desery z dodatkiem maku. Klasyczny makowiec lub rogale Marcińskie z dodatkiem białego maku, wszystko smaczne!

  • Bułki makowe widziane z góry w formie na muffinki.
    Bułki makowe
  • slimaczki-makowe-drozdzowe
    Ślimaczki makowe drożdżowe
  • Rogale marcińskie piękne i rumiane
    Rogale marcińskie
  • makowiec
    Makowiec

📖 Przepis

Trzy kawałki ciasta na szklanym talerzyku w tle pozostałe ciasto po lewej stronie leżą białe tulipany
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasto cytrynowe z makiem

Aromatyczne, wilgotne i bardzo łatwe ciasto.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej)
  • 75 g masła
  • 10 g maku
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Glazura

  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cytryny (może trzeba będzie dodać odrobinę więcej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego.
  • Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny i mak, rozpuścić masło i zestawić na bok
  • Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy.
  • Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tz. suchego patyczka.
  • W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
Ciasto cytrynowe widziane z góry w keksówce
Ciasto cytrynowe z makiem

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • ciasto z malinami
    Ciasto z malinami

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required