Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w letnie upalne dni. Z filiżanką aromatycznej kawy, są fantastyczną słodką przekąską. Jadłam już w swoim życiu oponki z różnych przepisów, jedne były lekko gumowe, inne zbyt twarde. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Przepis na to ciasto jest tak dobry, że można wykorzystać go do zrobienia pączków bez drożdży. Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany!
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej + do podsypania
- 260 g twarogu mielonego
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 125 ml śmietany 18%
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto.
- Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
- Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że oponki można już smażyć.
- Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają 🙂
- Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
🔄 Zamienniki
Zamiast mielonego twarogu można do oponek serowych użyć gotowego mielonego twarogu z wiaderka. Ważne, żeby twaróg nie miał żadnych zbędnych dodatków typu mąka, guma guar, cukier. Warto twaróg z wiaderka przed przygotowaniem ciasta odsączyć na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Jeśli będzie zbyt wilgotny może okazać się, że trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie. Jednak najlepiej jest odsączyć go z nadmiaru płynu.
Śmietanę 18% można zastąpić 12%. Ocet z powodzeniem zastąpicie spirytusem, dodatek ten na za zadanie ograniczenie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Cukier waniliowy stosujemy zamienne z ekstraktem waniliowym lub jeśli nie lubicie wanilii, można dodać skórkę startą z pomarańczy albo cytryny.
🍩 Pączkowe wariacje
Tymczasem polecam upieczenie oponek serowych, a jeśli szukacie innych smakołyków karnawałowych, to zapraszam po przepisy na Tłusty Czwartek.
📖 Przepis
Oponki serowe
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 260 g twarogu (mielonego dwukrotnie)
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 6 g cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 125 ml śmietany 18%
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Jeśli używacie twarogu gotowego z wiaderka to wcześniej odsączcie go na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynów.
- Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
- Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że oponki można już smażyć.
- Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają :).
- Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Doris napisał
Właśnie zrobiłam, bardzo dobre. Córka zajada się kuleczkami 🙂
Anna napisał
Wspaniale! U nas też dzieci wyjadają maleńkie pączysie ?
Zaneta napisał
Może być zwykły ser w kostce czy to ma być z wiaderka
Anna napisał
Ser w kostce lub w trójkącie będzie najlepszy, wystarczy go przecisnąć przez praskę lub zmielić i będzie super.
Ewelina napisał
Witam, czy zamiast octu można dodać spirytus? jaki używa Pani twaróg?
Anna napisał
Oczywiście można użyć spirytusu zamiast octu. Jeśli chodzi o twaróg to piekłam z różnych ale w wersji do samodzielnego zmielenia i tak, przetestowałam dostepne
Anna napisał
Tak oczywiście można zamiast octu dodać spirytus w tej samej ilości. Jeśli chodzi o twaróg to przetestowałam różnych firm i to co istotne to, żeby był to twaróg klasyczny do zmielenia, więc jeśli sama Pani zmieli w maszynce lub przeciśnie przez prasę, to każdy będzie dobry. Natomiast jeśli chciałaby Pani użyć twarogu już mielonego to najlepiej wyjąć go wcześniej na sito, aby ociekł z nadmiaru płynu. Pozdrawiam
Aleksandra napisał
Dzień dobry, ten przepis chyba jest najbardziej bliski mojemu sercu, dlatego spróbuję dziś zrobić te pyszności dla mojego łasucha. Proszę mi doradzić czy mogę smażyć na smalcu czy musi być olej? I jeśli olej to jaki najlepiej? Z góry dziękuje i pozdrawim
Anna napisał
Witam, jeśli chodzi o wybór tłuszczu na jakim będą smażone oponki to panuje tutaj dowolność. Można smażyć je na smalcu choć ja osobiście uważam, że lepsze są na oleju, olej roślinny nie wpływa na smak smażonych oponek. Jeżeli nie przeszkadza Pani smak (aromat) smalcu to może Pani go użyć. Jeśli chodzi o olej to dobry będzie słonecznikowy lub rzepakowy - rafinowane. Nie należy używać do smażenia olei tłoczonych na zimno.
Jestem przekonana, że oponki będą Wam smakowały (u nas smażone są od trzech dni), pozdrawiam i życzę smacznego!
Kasia napisał
Witam Twaróg mogę zmielic w termomixie? I czy mogę użyć do ciasta cukru pudru?
Anna napisał
Tak, możesz zmielić twaróg w termomixie, cukier puder może być 🙂
Kasia napisał
dziękuję 😉
Czmonia napisał
Czy te oponki można upiec?
Anna napisał
Nigdy nie próbowałam piec je w piekarniku, ale można zrobić próbę w temperaturze 180-190 st C i pewnie trzeba będzie piec je minimum 15 minut może troszkę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika polukrowałabym je lukrem cytrynowym. Jeśli podejmiesz próbę i upieczesz je to proszę podziel się efektem eksperymentu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!