Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Powidła śliwkowe

Aktualizacja: 30 wrz, 2021 · Opublikowany: 30 wrz, 2021 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Powidła śliwkowe należą do moich ulubionych słodkich przetworów. W spiżarni zawsze muszę mieć kilka słoików powideł, które otwieram w okresie Bożego Narodzenia, aby przełożyć nimi domowe pierniki. Powidłami można nadziać pączki, użyć do ciast i ciasteczek. Nałożyć porcję na kanapkę lub naleśnik.

Domowe długo smażone bez dodatku cukru, niezwykle aromatyczne, naturalne słodkie i gęste. Takie powidła robiły nasze babcie. Powidła smażyłam dwa dni na wolnym ogniu dzięki temu pięknie zgęstniały i nabrały pięknego koloru. Nie przerażajcie się, że trwa to aż dwa dni. Śliwki smażymy około dwóch godzin pierwszego dnia i w zależności od soczystości owoców kolejne dwie godziny lub dłużej dnia drugiego. Wszystko zależy od użytych owoców. Do powideł najlepsze są klasyczne śliwki węgierki zebrana na koniec sezonu. Śliwki mogą być już pomarszczone, takie mają najwięcej cukru i mało wody, szybko uzyskacie odpowiednio gęstą konsystencję.

powidła śliwkowe gęste o pięknym kolorze w tle kwiaty, śliwki i słoik z powidłami
powidla sliwkowe
Przejdź do:
  • 🟣 Powidła śliwkowe - składniki
  • 🍴 Jak przygotować powidła śliwkowe? Krok po kroku
  • ❓Częste pytania
  • 🥄 Powidła bez mieszania?
  • 🍫 Powidła z dodatkiem kakao
  • 🧂 Powidła z cynamonem i imbirem
  • 🥟 Inne propozycje ze śliwkami
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🟣 Powidła śliwkowe - składniki

śliwki węgierki na półmisku
powidla sliwkowe
  • śliwki węgierki

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🍴 Jak przygotować powidła śliwkowe? Krok po kroku

1

Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do garnka z grubym dnem. Garnek postawić na średnim ogniu, gotować mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny.

śliwki wypestkowane na brytfannie
powidla sliwkowe
rozgotowane śliwki w garnku
powidla sliwkowe
2

Po tym czasie zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień znów zaczynamy zabawę i smażymy powidła przez około dwie godziny, może potrwać to dłużej, to zależy od gęstości naszych powideł. Można sprawdzić, czy powidła mają już odpowiednia gęstość, przeprowadzając test talerzykowy. Należy w tym celu łyżkę powideł wyłożyć na talerzyk i poczekać, aż wystygną. Zimne powinny być gęste! Jeśli są jeszcze płynne, smażcie je jeszcze przez jakiś czas.

3

Jeśli chcecie zrobić wersję z przyprawami to dodajcie je teraz.
Gotową gorącą konfiturę przekładam do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcam i stawiam słoiki na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwracam słoiki. Można teraz dla pewności pasteryzować, aby wytrzymały długi czas.

4

Do zimnego piekarnika wstawiam słoiki z powidłami, ustawiam temperaturę na 120 st C i pasteryzuję 20-30 minut w zależności od wielkości słoików.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i pozostawić słoiki od wystudzenia w piekarniku.
Powidła przechowujemy w chłodnym miejscu.

❓Częste pytania

Co ze skórkami śliwek, czy są wyczuwalne w powidłach?

Jeśli odpowiednio długo smażycie powidła, skórki są mięciutkie i się rozpadają. Oczywiście można powidła po usmażeniu zmiksować na gładki mus, to wersja dla tych, którzy nie lubią wyczuwalnych kawałków owoców w dżemach.

Czy słoiki z gotowymi powidłami należy pasteryzować?

Osobiście radzę, aby dla pewności to zrobić, dzięki temu powidła wytrzymają przez długi czas. Proponuję zrobić to metodą na sucho, czyli w piekarniku. Do zimnego piekarnika należy wstawić słoiki z powidłami, nastawić temperaturę na 120 st C, po osiągnięciu przez piekarnik nastawionej temperatury, pasteryzować przez około 20 minut lub troszkę dłużej, jeśli słoiki są większej pojemności, czyli około 500 ml.

Czy powidła można zrobić z innych śliwek niż węgierki?

Tak oczywiście, do przygotowania powideł można użyć dowolnych śliwek o fioletowej skórce, choć najsmaczniejsze wychodzą z węgierek

Czy powidła można zrobić w piekarniku?

Tak, to bardzo wygodny sposób i szybszy niż klasyczne smażenie. Śliwki (węgierki, bardzo dojrzałe),po umyciu i wypestkowaniu wykładamy na dużą brytfannę, którą wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 110-120 st C. Śliwki pieczemy przez godzinę z termoobiegiem, po tym czasie wyjmujemy i sprawdzany ich miękkość można również zamieszać (choć ma to być metoda bez mieszania ;). Jeśli śliwki nie są jeszcze całkowicie miękkie, a płynu jest dużo, to ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu/odparowaniu nadmiaru płynu dokładnie mieszamy, można rozgnieść je pałką lub tłuczkiem do ziemniaków, albo zmiksować blenderem. Gorące przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji.
Śliwki większe innej odmiany niż węgierki, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku!

🥄 Powidła bez mieszania?

Smażąc śliwki w wersji klasycznej, musicie pilnować, aby się nie przypaliły. Na początku smażenia śliwki wydają sok i wystarczy zamieszać je od czasu do czasu. Natomiast po godzinie już gęstnieją i należy szczególnie pilnować i mieszać częściej, aby nie przywarły do dna garnka. Do powideł przygotowania powideł taką metodą trzeba podejść ze spokojem i zapasem czasu, a zapewniam, że smak powideł śliwkowych wynagrodzi Wam całą pracę! Oczywiście można przygotować powidła bez mieszana, jest to metoda z piekarnika o krokach jakie trzeba wykonać opisuję w "częstych pytaniach".

🍫 Powidła z dodatkiem kakao

Powidła śliwkowe można przygotować w wersji czekoladowej z dodatkiem kakao. Dzięki takiej kompozycji wyjdzie mam coś na podobieństwo kremu czekoladowego. Jest wspaniała i zdrowa alternatywa dla kremów czekoladowych typu Nutella, z tym że nasza wersja jest zdrowa bez dodatku cukru i niezdrowych tłuszczy, które znajdują się w sklepowych wersjach.

Jak przygotować śliwkowy krem czekoladowy? Przygotowanie wersji czekoladowej jest szybsze niż klasycznych powideł. Nie musimy smażyć ich tak długo ponieważ kakao zagęszcza powidła. Po około jednej godzinie smażenia, kiedy śliwki są już wystarczająco miękkie, a sok został delikatnie zredukowany, miksujemy śliwki na gładki mus, teraz możemy dodać gorzkie kakao. Oczywiście czas smażenia zależ od soczystości śliwek i może trwać to nawet do dwóch godzin. Kakao mocno zagęszcza powidła, ilość kakaa jest indywidualna i dodajemy go tyle, aby smak był wyrazisty. Proponuję zacząć od 4 łyżek kakaa na kilogram śliwek. Po dodaniu odpowiedniej ilości kakao smażymy powidła jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, kiedy masa zgęstnieje i smak będzie odpowiedni, przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

🧂 Powidła z cynamonem i imbirem

Klasyczna wersja to tylko śliwki, ale można poszaleć i dodać do nich cynamon i imbir. Dzięki tym dodatkom nabiorą wspaniałego smaku. Zrobiłam klasyczna wersję i wersję wzbogaconą o wspomniane przyprawy. Słodycz śliwek przeplata się z ostrością imbiru i cudowną nutą cynamonu niewiele jest tak prostych rzeczy, a jednocześnie tak pysznych.

🥟 Inne propozycje ze śliwkami

Poniżej przedstawiam Wam moje propozycje na wykorzystanie śliwek. Koniecznie spróbujcie chutney ze śliwek, jest to wyborny dodatek do kanapek, serów i wędlin. To, co koniecznie trzeba zrobić w sezonie na śliwki, to kruche i drożdżowe ciasto! Wspaniałe są również drożdżówki, które można podjadać w pracy lub w szkole. Uwielbiana przez wszystkich propozycja obiadowa ze śliwkami to fantastyczne delikatne knedle!

  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami
  • sliwki na kruchym spodzie
    Śliwki na kruchym spodzie
  • knedle ze sliwkami-twarogowe
    Knedle ze śliwkami-twarogowe
  • chutney ze sliwek
    Chutney ze śliwek

📖 Przepis

powidła widziane z góry ustawione na desce w tle śliwki i kwiaty
Print Pin
5 z 2 głosów

Powidła śliwkowe

Wspaniałe domowe powidła bez cukru i zagęstników.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 8
Przygotowanie 45 minuty minuty
Gotowanie 3 godziny godziny
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych)
  • 4 łyżki świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cynamonu (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do garnka z grubym dnem. Garnek postawić na średnim ogniu, gotować mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny.
  • Po tym czasie zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
  • Na drugi dzień znów zaczynamy zabawę i smażymy powidła przez godzinę lub dłużej, to zależy od gęstości naszych powideł. Można sprawdzić, czy powidła mają już odpowiednia gęstość, przeprowadzając test talerzykowy. Należy w tym celu łyżkę powideł wyłożyć na talerzyk i poczekać, aż wystygną. Zimne powinny być gęste! Jeśli są jeszcze płynne, smażcie je jeszcze przez jakiś czas.
  • Jeśli chcecie zrobić wersję z przyprawami to dodajcie je teraz.
  • Gotową gorącą konfiturę przekładam do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcam i stawiam słoiki na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwracam słoiki. Można teraz dla pewności pasteryzować, aby wytrzymały długi czas.
  • Do zimnego piekarnika wstawiam słoiki z powidłami, ustawiam temperaturę na 130 st C i pasteryzuję 20-30 minut w zależności od wielkości słoików.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i pozostawić słoiki od wystudzenia w piekarniku.
  • Powidła przechowujemy w chłodnym miejscu.

📋 Notatki

Moje dzieci nie bardzo lubią dżemy, powidła czy konfitury, w których są duże kawałki owoców, więc miksuje je blenderem na gładką masę pod koniec smażenia.
Przyprawy proponuję dodawać w dwóch, trzech porcjach, to pozwoli doprawić powidła tak, aby smakowała Wam najbardziej.  Dla jednych 4 łyżki, to zbyt dużo, a dla innych za mało....:)
  • powidła widziane z góry ustawione na desce w tle śliwki i kwiaty
  • śliwki wypestkowane na brytfannie
powiela sliwkowe

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie udekorowanym polnymi kwiatami i wiśniami
    Dżem z wiśni

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. abaddonvx napisał

    04 września, 2015 at 11:51 am

    Moją konfiturę sporządzam podobnie , lecz cukier dodaje dopiero 2 dnia smażenia. Konfitura ze śliwek jest jedna z najsmaczniejszych konfitur. Pozdrawiam oraz życzę udanego smażenia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2015 at 12:43 pm

      Cukier dodałam na początku, aby śliwki szybciej puściły sok. W sumie, to ten sok należało zlać przed smażeniem, byłoby troszkę szybciej i mniej do redukowania 🙂 Pozdrawiam i dziękuję niebawem zaczynam smażyć czekam tylko na pomarszczone śliwki 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.