Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Posiłki » Obiad

Makaron udon domowy

Aktualizacja: 5 wrz, 2023 · Opublikowany: 5 wrz, 2023 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Makaron udon jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Sprawdza się w wielu daniach, a jego wyjątkowa grubość i struktura sprawia, że wszystko z nim smakuje o wiele lepiej. Jest to japoński klasyczny makaron składający się tylko z trzech składników. Mąka, woda i sól, tylko tyle nam potrzeba, abyśmy mogli przygotować jeden z najlepszych makaronów. Sposób przygotowanie nie jest trudny, choć troszkę trzeba popracować z nim. Ten makaron wymaga udeptywania ciasta, aby kluski były miękkie i sprężyste. Mając już gotową porcję makaronu, możemy przygotować wspaniały obiad. Udon najczęściej podawany jest z bulionem mięsnym lub też warzywnym z dodatkiem szczypiorku. Do tego zestawu można dodać krewetki, mięso, gotowane jajka, smażone tofu albo grzyby. Makron podawany jest również z różnego rodzaju sosami na ciepło i zimno. Ze wszystkim smakuje wspaniale!

Przepis z książki Sonoko Sakai

Makaron udon w białej miseczce na drewnianej desce
Przejdź do:
  • 🧂Składniki
  • 🥢 Przygotowanie makaronu
  • 🔪 Krojenie i gotowanie
  • 🍝 Przepisy na makaron
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🧂Składniki

składniki na makaron udon
  • mąka pszenna
  • woda
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥢 Przygotowanie makaronu

1

Do szklanki z wodą dodaj sól i dokładnie ją rozpuść.
Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę z solą, palcami zacznij wyrabiać ciasto sięgając na dno miski, połącz składniki ciasta ze sobą. W tej chwili ciasto nie będzie jednolicie gładkie, ale powinno zlepić się w całość.

W misce zagniecione ciasto na makaron udon
Wstępnie zagniecione ciasto umieszczone w woreczku strunowym
2

Ciasto przełóż do woreczka strunowego, zamknij go i owiń w ściereczkę, odstaw na 30 minut.

3

Po tym czasie pozbądź się powietrza z woreczka, zamknij, woreczek włóż do większego worka foliowego np. na śmieci (czystego), dzięki temu ciasto nie zabrudzi się jeśli, woreczek strunowy pęknie. Połóż tak przygotowane ciasto w woreczkach na podłogę i ugniataj stopami około 100 razy (tak zalecają Japończycy) można wykonać tych depnięć mniej, też wyjdzie, 60 wystarczy.
Wyjmij ciasto z worków i rozłóż na blacie złóż je na trzy części tak, jak list. Ponownie schowaj ciasto do worków, powtórz udeptywanie i składanie ciasta jeszcze dwa razy. Każda sesja udeptywania to od 20 do 30 razy.

Ciasto w woreczku po ugniataniu
gładkie wyrobione ciasto na makaron ułożone na blacie
4

Po udeptywaniu ciasto powinno zrobić się gładkie i łatwiejsze do wyrabiania, bardziej miękkie. Wyjmij ciasto z woreczka, ułóż na blacie. Teraz trzeba uformować okrągły placek, zawijając krawędzie pod spód ciasta, mocno przyciśnij placek, rozpłaszczając go. Schowaj ciasto do woreczka i odstaw na przynajmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na całą noc. Ciasto podczas odpoczynku rozpręży się i zrobi się jedwabiście gładkie.

🔪 Krojenie i gotowanie

5

Jeśli ciasto przechowywałeś w lodówce, wyjmij je na tyle wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Rozłóż ciasto na blacie, posyp mąka ziemniaczana lub tapioką. Rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Ciasto stawia opór przy wałkowaniu, żeby było łatwiej, rozciągaj je rękami i wałkuj do pożądanej grubości, aby uzyskać kształt kwadratu o długości boku około 45 cm.

6

Ciasto posyp mąka i złóż na trzy części, pokrój ostrym nożem, można użyć linijki, która będzie wyznaczała nam miejsce równego cięcia makaronu. Ciasto można również pokroić na 3-4 pasy, zwinąć je w rulony i pokroić. Szerokość makaronu zależy od Ciebie, ale z reguły makaron udon kroimy na szerokość około 3-4 mm może być grubszy jeśli, taki lubisz.

rozwałkowane placki ma makaron, zwinięte w rulony
pokrojony makaron umieszczony w dużej blaszce
7

Pokrojony makaron posyp mąką i umieść go na np. blaszce do pieczenia, będzie Ci łatwiej wkładać go do garnka z wodą.

8

W dużym garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, na wrzącą wodę wrzuć makaron, gotuj około 12 minut, lub do pożądanej konsystencji. Ugotowany przepłucz zimna bieżącą wodą, odsącz i podawaj na ulubiony sposób.

ugotowany makaron udon w miseczce obok pałeczki

🍝 Przepisy na makaron

Lubisz makarony? Jeśli tak to polecam poniższe propozycje na bazie makaronów. Jest tam również przepis na klasyczny domowy makaron jajeczny. Pyszne kluseczki chang mai w stylu kuchni tajskiej podane w zupie na bazie mleczka kokosowego. Kolejną propozycją jest makaron z dynią i jarmużem. Gorąco namawiem, żebyście koniecznie spróbowali kluchy z sosem z zielonego groszku, feta, dużą ilością bazylii i orzeszkami piniowymi, są obłędne!

  • makaron z groszkiem
    Makaron z groszkiem
  • makaron z dynia
    Makaron z dynią
  • makaron jajczny
    Makaron jajeczny
  • kluseczki chiang mai
    Kluseczki chiang mai

📖 Przepis

ugotowany makaron udon
Print Pin
Bądź pierwszy!

Makaron udon domowy

Najlepszy gruby domowy makaron bez jaj, idealny do zup i sosów.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Dodatki
Porcji 6
Przygotowanie 2 godziny godziny
Gotowanie 13 minuty minuty
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • 1 duży woreczek strunowy
  • 1 długa linijka
  • 1 ostry duży nóż
  • 1 duży worek na śmieci
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500g g mąki pszennej (tortowej)
  • 235 ml wody (temperatura pokojowa)
  • 25 g soli (morskiej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki (do obsypania makaronu)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Do szklanki z wodą dodaj sól i dokładnie ją rozpuść.
  • Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę z solą, palcami zacznij wyrabiać ciasto sięgając na dno miski, połącz składniki ciasta ze sobą. W tej chwili ciasto nie będzie jednolicie gładkie, ale powinno zlepić się w całość.
  • Ciasto przełóż do woreczka strunowego, zamknij go odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie pozbądź się powietrza z woreczka, zamknij, woreczek włóż do większego worka foliowego np. na śmieci (czystego), dzięki temu ciasto nie zabrudzi się, jeśli woreczek strunowy pęknie. Połóż tak przygotowane ciasto w woreczkach na podłogę i ugniataj stopami około 100 razy (tak zalecają Japończycy) można wykonać tych depnięć mniej, też wyjdzie, 60 wystarczy.
  • Wyjmij ciasto z worków i rozłóż na blacie złóż je na trzy jak list. Ponownie schowaj ciasto do worków, powtórz udeptywanie i składanie ciasta jeszcze dwa razy. Każdorazowo po minimum 20 do 30 razy.
  • Po ugniataniu ciasto powinno zrobić się gładkie i łatwiejsze do wyrabiania, bardziej miękkie. Wyjmij ciasto z woreczka, ułóż na blacie. Teraz trzeba uformować okrągły placek, zawijając krawędzie pod spód ciasta, mocno przyciśnij placek, rozpłaszczając go. Schowaj ciasto do woreczka i odstaw na przynajmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na całą noc. Ciasto podczas odpoczynku rozpręży się i zrobi się jedwabiście gładkie.
  • Jeśli ciasto przechowywałeś w lodówce, wyjmij je na tyle wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Rozłóż ciasto na blacie, posyp mąka ziemniaczana lub tapioką. Rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Ciasto stawia opór przy wałkowaniu, żeby było łatwiej, rozciągaj je rękami i wałkuj do pożądanej grubości, aby uzyskać kształt kwadratu o długości boku około 45 cm.
  • Ciasto posyp mąka i złóż na trzy części, pokrój ostrym nożem, można użyć linijki, która będzie wyznaczała nam miejsce równego cięcia makaronu. Ciasto można również pokroić na 3-4 pasy, zwinąć je w rulony i pokroić. Szerokość makaronu zależy od Ciebie, ale z reguły makaron udon kroimy na szerokość około 3-4 mm może być grubszy jeśli, taki lubisz.
  • Pokrojony makaron posyp mąką i umieść go na np. blaszce do pieczenia, będzie Ci łatwiej wkładać go do garnka z wodą.
  • W dużym garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, na wrzącą wodę wrzuć makaron, gotuj około 12 minut, lub do pożądanej konsystencji. Ugotowany przepłucz zimna bieżącą wodą, odsącz i podawaj na ulubiony sposób.

grube kluski udon w białej miseczce w tle pałeczki

Więcej

  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required