Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pączki i oponki

Oponki serowe

Aktualizacja: 23 maj, 2020 · Opublikowany: 24 sty, 2013 · przez Anna · 73 komentarze

Skocz do przepisu

Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w letnie upalne dni. Z filiżanką aromatycznej kawy, są fantastyczną słodką przekąską. Jadłam już w swoim życiu oponki z różnych przepisów, jedne były lekko gumowe, inne zbyt twarde. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Przepis na to ciasto jest tak dobry, że można wykorzystać go do zrobienia pączków bez drożdży. Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany!

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🔄 Zamienniki
  • 🍩 Pączkowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
Oponki serowe

🥘 Składniki

  • 260 g mąki pszennej + do podsypania
  • 260 g twarogu mielonego
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml śmietany 18%

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto.
  • Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
  • Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że  oponki można już smażyć.
  • Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają 🙂
  • Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

🔄 Zamienniki

Zamiast mielonego twarogu można do oponek serowych użyć gotowego mielonego twarogu z wiaderka. Ważne, żeby twaróg nie miał żadnych zbędnych dodatków typu mąka, guma guar, cukier. Warto twaróg z wiaderka przed przygotowaniem ciasta odsączyć na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Jeśli będzie zbyt wilgotny może okazać się, że trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie. Jednak najlepiej jest odsączyć go z nadmiaru płynu.

Śmietanę 18% można zastąpić 12%. Ocet z powodzeniem zastąpicie spirytusem, dodatek ten na za zadanie ograniczenie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Cukier waniliowy stosujemy zamienne z ekstraktem waniliowym lub jeśli nie lubicie wanilii, można dodać skórkę startą z pomarańczy albo cytryny.

🍩 Pączkowe wariacje

Tymczasem polecam upieczenie oponek serowych, a jeśli szukacie innych smakołyków karnawałowych, to zapraszam po przepisy na Tłusty Czwartek.

  • oponki serowe z dynia
    Oponki serowe z dynią
  • Sterta maleńkich pączków posypanych cukrem pudrem
    Mini pączki
  • Paczki z nutka pomaranczy
    Pączki z nutką pomarańczy
  • paczki z czarna porzeczka
    Pączki z czarną porzeczką

📖 Przepis

Oponki serowe
Print Pin
4,52 z 31 głosów

Oponki serowe

Najlepsze oponki serowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 260 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 260 g twarogu (mielonego dwukrotnie)
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 6 g cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml śmietany 18%

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Jeśli używacie twarogu gotowego z wiaderka to wcześniej odsączcie go na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynów.
  • Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
  • Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że  oponki można już smażyć.
  • Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają :).
  • Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Maleńkie kuleczki, które zostają po wykrojeniu środka również usmażyłam, wychodzą maleńkie pączusie jak paznokieć, a dzieci walczą o nie jak tygrysy:)!!!
Oponki serowe
Oponki serowe

Więcej Przepisy na pączki i oponki

  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • olibollen
    Oliebollen
  • Malasadas - pączki portugalskie
    Malasadas portugalskie pączki
  • paczki orkiszowe
    Pączki orkiszowe

Komentarze

    4,52 from 31 votes (22 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Goska napisał

    17 lutego, 2017 at 6:26 pm

    Super przepis, szybko i łatwo sie robi, moj mąż zamawia teraz na każdy weekend ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lutego, 2017 at 9:16 pm

      Fantastycznie, bardzo się cieszę, że tak bardzo przypadły Wam do gustu! Proszę częstować się również innymi przepisami, pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Aleksandra napisał

    01 lutego, 2017 at 9:29 am

    Witam mam ogromną ochote wypróbować pani przepis, proszę mi powiedziec jakiej śmietany dokładnie pani używa (firma i ile procentowa) 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lutego, 2017 at 10:21 am

      Oponki z pewnością posmakują Pani, a co do śmietany to ja używam firmy Zott - 18% lub podobnej tego typu. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
      • Aleksandra napisał

        05 lutego, 2017 at 12:53 pm

        Oponki faktyczniewyszły przepyszne, przypomniały mi smak mojego dzieciństwa, gdy moja babcia robiła podobne :). Jednak coś mi chyba wyszło nie tak, proszę napisać, zrobiłam wszystko wg przepisu (z podwójnej porcji), jedynie nie zmieliłam sera. Zamiast oponek wykrawałam kształt foremką w kształcie kwiatuszka. Pączki smazyły sie dosłownie niecałą minutkę aż byłam zdzwiwiona że tak szybko ale spróbowałam i w środku były już ok 🙂 Pulchniutkie i pyszne. Po wystygnięciu zrobiły mi sie puste w środku, nie wiem dlaczego 🙁

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          05 lutego, 2017 at 4:56 pm

          Jeśli robimy małe oponki lub pączusie, to rzeczywiście smażą się one szybko, ale 1 minuta to trochę zbyt szybko. Myślę, że olej mógł być zbyt mocno rozgrzany i dlatego po minucie były już gotowe, a to troszkę za szybko powinny smażyć się odrobinę dłużej w niższej temperaturze. Dodanie niezmielonego twarogu zmienia strukturę ciasta i to mogło być drugą przyczyną tego, że zrobiły się puste w środku.
          Ja ostatnio robiłam oponki i przetarłam twaróg przez praskę o dużych oczkach (śpieszyło mi się 😉 i oponki miały inną strukturę (w środku) niż z twarogu zmielonego tak jak na sernik. W smaku były pyszne jak zawsze, ale jednak najlepsze są, kiedy twaróg jest zmielony, czy przetarty tak jak należy. Proszę spróbować następnym razem z mielonym twarogiem i pilnować temperatury oleju.
          Pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  3. Alessa napisał

    15 stycznia, 2017 at 6:27 pm

    5 gwiazdek
    GENIALNE!!! Zrobiłam na próbę z jednej porcji i zaraz musiałam dorabiać drugą bo mąż z dwoma synami zjedli je od razu 😀 zrobiłam je z prezydenckiego sera w wiaderku (bo tylko taki miałam 😉 ) trzeba po prostu dodać więcej mąki 🙂 polecam 🙂 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 stycznia, 2017 at 7:10 pm

      Super, bardzo się ciesze, że oponki Wam smakują 🙂 Jeśli chodzi o twaróg z wiaderka to wystarczy przed przygotowaniem ciasta wyłożyć go na sitko, żeby ociekł z nadmiaru płynu, można również dodać odrobinkę więcej mąki 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie.

      Odpowiedz
  4. Dorota napisał

    06 stycznia, 2017 at 7:09 pm

    5 gwiazdek
    Najlepszy przepis na oponki jaki kiedykolwiek miałam,dziękuję !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2017 at 7:40 pm

      Niezmiernie cieszę się, że oponki tak Wam posmakowały 🙂 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  5. Pani Książek napisał

    07 grudnia, 2016 at 3:13 pm

    Pychota!
    Tylko muszę robić chyba podwójną porcje bo moje dwa glomodory mąż i córeczka wciągnęli wszystko 1 dnia!
    Dobrze, że nią są pracochłonne, a tak pyszne ze moim aż się oczy świecą jak widzą taka stertę pysznosci! Polecane zapracowanym rodzicom 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2016 at 3:15 pm

      Bardzo cieszę się, że i Wy pokochaliście oponki:) Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  6. Aga napisał

    08 listopada, 2016 at 1:35 pm

    5 gwiazdek
    Wyszły pyszne ? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 listopada, 2016 at 1:41 pm

      Cudownie 🙂 bardzo cieszę się, że Wam smakują, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  7. tata napisał

    28 września, 2016 at 7:26 pm

    oponki sa przepyszne sprawdzilem polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2016 at 7:31 pm

      Cudownie, bardzo cieszę się, że oponki smakują:) Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  8. Ola napisał

    10 maja, 2016 at 7:26 pm

    Cześć! Mam pytanie godne debila. Co by się teoretycznie stało gdybym tak przygotowane oponki upiekła w piekarniku?
    Bo mam płytę elektryczną tylko, ona nie daje rady. Frytek nie da się zrobić nawet:(

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2016 at 10:15 pm

      Witaj Olu, to raczej pytanie za 100 punktów! Nigdy nie próbowałam upiec ich w piekarniku... to może się, są przecież przepisy na pączki pieczone w piekarniku, można spróbować z oponkami. Oczywiście oponki z piekarnika będą zupełnie inne w smaku od tych upieczonych na oleju, ale kto wie może okażą się lepsze 😉 Gdybym miała podjąć się tego zadania to wstawiłabym oponki do nagrzanego piekarnika do około 180 st C, a co do czasu to trzeba będzie obserwować, ale 12-16 minut powinno wystarczyć. Jeśli podejmiesz się tego wyzwania to daj znać jak wyszły ;: Pozdrawiam

      Odpowiedz
  9. Jola napisał

    27 lutego, 2016 at 10:33 am

    Ania jaki twaróg polecasz?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2016 at 11:18 am

      Najlepiej kupić klasyczny twaróg na wagę i tak, jeśli jest bardzo wilgotny to przed zmieleniem należy go wyłożyć na sitko, aby ociekł z serwatki. Kiedy płyn ocieknie można go zmielić taki będzie najlepszy. Co twarogów już mielonych kupowanych we wiadereczkach, to odradzam do tego przepisu ponieważ są one zbyt płynne i zazwyczaj z różnego rodzaju dodatkami. Kup po prostu zwykły twaróg i sama go przetrzyj przez sitko lub zmiel, a oponki będą super! Ja kupując twaróg kieruje się etykietą, jeśli w składzie jest mleko i kultury bakterii, to go biorę nie mam jakiejś jednej ulubionej firmy. Życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz
  10. Jagna napisał

    21 lutego, 2016 at 3:44 pm

    Rzeczywiście pyszne, nie za słodkie ( cukru zawsze można więcej posypać jak "całuski" będą upieczone), no i przede wszystkim lekkie i puszyste....mniam... Niestety będę musiała wyrzucić kilka przepisów, w tym od śp. Cioci (myślę, że nie pogniewałaby się i tak) , bo ten jest faktycznie najlepszy! Dziękuję ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2016 at 4:30 pm

      Bardzoo dziękuję 🙂 Jestem przekonana, że Ciocia nie pogniewałaby się po spróbowaniu ich. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  11. Kama napisał

    06 lutego, 2016 at 7:37 pm

    5 gwiazdek
    Przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Poradziła sobie z nimi moja 13-letnia córka 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2016 at 4:32 am

      Fantastycznie i gratuluję takiej córki, to skarb 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  12. Jaga napisał

    05 lutego, 2016 at 6:48 pm

    5 gwiazdek
    Właśnie je zrobiłam wczoraj są przepyszne. ...
    Smak prawie tak dobry jak robiła moją mama pychotka.
    A moja córcia nie mogła się najeść. ..
    SZCZERZE POLECAM WARTO SPRÓBOWAĆ

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 lutego, 2016 at 3:32 am

      Wspaniale że z tym przepisem powróciły miłe wspomnienia i mam nadzieję, że zostały zakorzenione w młodszym pokoleniu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  13. Gabi napisał

    04 lutego, 2016 at 9:34 am

    5 gwiazdek
    Upiekłam, bardzo smaczne, porcja akurat. Polecam wszystkim!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2016 at 2:59 pm

      Dziękuję bardzo i ciszę się, że smakowały 🙂

      Odpowiedz
  14. Ilona napisał

    03 lutego, 2016 at 5:02 pm

    A Czy zamiast kwaśnej śmietany może być kefir

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lutego, 2016 at 10:59 pm

      Nigdy nie robiłam takiej zamiany obawiam się, że kefir jest za mało tłusty i zbyt rzadki. Lepiej byłoby dodać śmietanę.

      Odpowiedz
  15. angelika napisał

    02 lutego, 2016 at 8:49 pm

    własnie bede zabierała sę za oponki. Mam tylko pytanie ile mniej więcej wychodzi oponek z tego przepisu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2016 at 9:07 pm

      Tak jak pisałam poiżej, około 40 szt. Są to małe opnki + maleńkie kuleczki. Jak na pięcio osobową rodzinę to właściwie porcja wystarcza na raz ?

      Odpowiedz
  16. Justyna napisał

    02 lutego, 2016 at 7:15 pm

    ile oponek wyjdzie z takich proporcji? mniej wiecej ?:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2016 at 7:45 pm

      Justyno, przyznam się bez bicia, że nigdy nie policzyłam ile dokładnie wychodzi, bo na bieżąco mi znikały 🙂 Może około 40 + maleńkie kuleczki 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Justyna napisał

        03 lutego, 2016 at 1:34 pm

        Oczywiście chodziło mi o podanie ilości mniej więcej 🙂 np. układając piętrowo na talerze - bardziej jeden, dwa czy trzy,cztery? 🙂
        A oleju do smażenia trzeba dać tak dużo, żeby oponki pływały?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 lutego, 2016 at 3:42 pm

          Tak, oleju powinno być na tyle dużo, aby oponki mogły pływać i swobodnie się smażyć. Wyjdą dwa talerze, ale jeśli masz więcej zjadaczy to zrób z podwójnej porcji 🙂

          Odpowiedz
          • Justyna napisał

            03 lutego, 2016 at 8:42 pm

            tak zrobię 😀 dziękuję za odpowiedzi 🙂

          • Anna napisał

            03 lutego, 2016 at 10:53 pm

            Smacznego 🙂

  17. Edyta napisał

    29 stycznia, 2016 at 4:54 pm

    5 gwiazdek
    Pysze. Dziekuje! Zniknely w mgnieniu oka!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2016 at 5:21 pm

      Polecam się 🙂 Jedyny problem z tym przepisem to chyba zbyt mała porcja 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  18. ewa napisał

    17 stycznia, 2016 at 5:50 pm

    5 gwiazdek
    przepyszne właśnie piekę z córką,najlepsze jakie jadłam gorąco polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2016 at 6:32 pm

      Bardzo mi miło, że Wam również smakują 🙂 pozdrawiam i smacznego!

      Odpowiedz
  19. Tenia napisał

    26 września, 2015 at 1:28 pm

    Zrobiłam dzisiaj te oponki i w smaku były bardzo dobre ,ale mi tak nie wyrosły i po usmażeniu robiły się płaskie. Poza tym szybko mi ciemniały i w środku miejscami były surowe.Gdy zmniejszyłam trochę gaz to dłużej były w tłuszczu i nasiąkały nim.Innym razem spróbuje zrobić z mascarpone.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2015 at 5:51 pm

      Oj, to coś poszło nie tak przede wszystkim z pieczeniem 🙁 Olej powinien być odpowiednio rozgrzany! To bardzo ważne w innym przypadku oponki będą zbyt szybko się przypiekać/palić z zewnątrz, a w środku tak jak opisałaś, będą surowe 🙁 Zbyt zimny olej to w efekcie niesmaczne blade, zapadnięte i ociekające tłuszczem oponki, czy pączki.
      Dlatego pisałam o tym, żeby najpierw spróbować czy olej jest odpowiednio rozgrzany poprzez wrzucenie na próbę kawałka ciasta jeśli ten krótko po wrzuceniu wypływa na wierzch i w ciągu około minuty robi się złocisty, a olej wokół niego bąbelkuje to znak, że olej jest w bardzo dobrej temperaturze.
      Olej absolutnie nie powinien również dymić! Jeśli dałaś wszystkie składniki według przepisu to ciasto powinno być odpowiednie, więc na 99 % (z tego co opisujesz) był to problem z samym smażeniem. Do tego przepisu nie radzę dodawać mascarpone, ciasto będzie zbyt rzadkie, mokre i ciężkie 🙁 Jestem przekonana, że dojdziesz do wprawy :))) Ja niejednokrotnie przypiekła pączki, a właściwie zwęgliłam je he, he ...Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że nie zrazisz do wypieków 😉

      Ach! jeszcze jedno, jeśli na jeden raz włożymy zbyt dużo oponek, to szybko spadnie temperatura oleju, więc z tym też należy uważać i w razie potrzeby podkręcić troszkę ogień, a kiedy temperatura się wyrówna należy szybko skorygować ją 🙂

      Odpowiedz
      • Tenia napisał

        26 września, 2015 at 10:14 pm

        Wszystko co napisałaś nie jest dla mnie nowością ale przypuszczam ,że powodem jest dodany cukier do ciasta dlatego się szybko paliły bo olej był nagrzany odpowiednio. Proszę mi napisać czy ten cukier dodajesz do ciasta czy do posypania? Jesli chodzi o mascarpone to pewnie masz rację bo on jest bardzo tłusty. Dzięki za radę.Pozdrawiam, Tenia

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 września, 2015 at 11:40 pm

          Teniu, 1/4 szklanki cukru i cukier waniliowy dodaję do ciasta, a cukier puder do oprószenia już usmażonych oponek. A może zbyt wilgotny twaróg? Następnym razem będzie lepiej 🙂

          Odpowiedz
          • Tenia napisał

            27 września, 2015 at 11:44 am

            Teraz uważam,że przyczyną zbyt ciemnych i oklapniętych oponek był miód ,który dodałam zamiast cukru/ rzadko go używam/. Następnym razem wyjdą super. Miłego weekendu.

          • Anna napisał

            27 września, 2015 at 8:01 pm

            Nigdy z miodem tego przepisu nie robiłam. Trzymam kciuki!

  20. Tenia napisał

    23 września, 2015 at 5:05 pm

    Bardzo pięknie wyglądają w środku więc spróbuje je zrobić na imprezę,którą mamy na osiedlu.Mam nadzieję że mi również takie wyjdą. Pozdrawiam z Holandii,

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2015 at 5:55 pm

      Na imprezę będą świetne! zapewniam, że to jeden z najlepszych przepisów na ten przysmak :))) Pozdrawiam gorąco i życzę udanej zabawy 🙂

      Odpowiedz
  21. Aga napisał

    10 września, 2015 at 2:02 pm

    Dzis je zrobilam naprwde nie tylko wygladaja ladnie ale tez smakuja

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2015 at 2:58 pm

      Dziękuję bardzo, nieskromnie muszę przyznać, że to najlepszy i najsmaczniejszy przepis na oponki 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  22. kasia napisał

    22 stycznia, 2014 at 6:41 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam je wczoraj i faktycznie wyszły przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2014 at 7:44 pm

      Super, bardzo się cieszę, że Ci również smakowały, ja je uwielbiam:)

      Odpowiedz
  23. JUSTYNA napisał

    13 stycznia, 2014 at 1:35 pm

    Mniammmm...:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:21 pm

      Jeśli jeszcze ich nie jadłaś, to koniecznie spróbuj są fantastyczne...

      Odpowiedz
  24. Olo napisał

    07 lutego, 2013 at 11:39 am

    Cudo!, coś pysznego!.... takich jeszcze nie jadłem !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2013 at 11:42 am

      Dziękuję:) dziś dobra okazja do wypróbowania, gorąco polecam są pyszne:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  25. amgdalena napisał

    24 stycznia, 2013 at 12:39 am

    Wyglądają palce lizać :)) Super przepis.

    Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.