Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na spędzanie dłuższych chwil w kuchni. To całkiem zrozumiałe, ale coś słodkiego chciałoby się przekąsić, truskawki pod kruszonką to jest to! Szybkie przygotowanie i wyśmienity smak tak można podsumować dzisiejszy przepis.
🥘 Składniki
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej
- 110 g mąki krupczatki
- 110 g masła
- 60 g cukru najlepiej drobny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 90 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilii
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
- Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
- Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
💭Wskazówki
Przepis na kruszonkę nie jest typowy, kruszonka z dzisiejszego przepisu jest dość "mokra" i bez schłodzenia może przysporzyć trochę kłopotu z rozkładaniem jej na wierzchu deseru. Kruszonkę możemy przygotować w malakserze lub ręcznie, nie jest potrzebne chłodzenie jej przed pieczeniem, ale taki zabieg niewątpliwie ułatwi rozkładanie jej na truskawkach. Deser ten piekę od czasu pojawienie się truskawek przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego też przygotowuję kruszonkę z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystuję od razu do ciasta, a druga zamrażam. Jeśli będziecie używać mrożonej kruszonki, pamiętajcie, aby wyjąć ją trochą wcześniej z zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie się kruszyła. Można też zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać po truskawkach.
Truskawki wystarczy pokroić w plasterki i posypać je odrobiną cukru waniliowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która żeluje zapieczone truskawki. Koniecznie dodajcie do truskawek cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, to bardzo podkręca ich smak. Namawiam do spróbowanie jeszcze ciepłej kruszonki podanej z dużą porcją lodów, smakuje to obłędnie!
🍰 Wariacje
Dziś zaproponowałam Wam truskawki pod kruszonką, ale w sezonie letnim możecie przygotować wiele innych pysznych wariacji. Wspaniale będą smakowały maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest. Owoce można mieszać ze sobą, tworząc nowe fantastyczne smaki tego deseru. Bawcie się dobrze i smacznie mamy przecież piękne lato!
🍓 Truskawkowe przepisy
Sezon truskawkowy w pełni i koniecznie trzeba wykorzystać je nie tylko do wspaniałych koktajli, lodów czy dżemów. Truskawki to dobro, które szybko znika ze straganów, trzeba się więc nimi nasycić.
📖 Przepis
Truskawki pod kruszonką
🥘 Składniki
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej
- 110 g mąki krupczatki
- 110 g masła
- 60 g cukru (najlepiej drobny)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 90 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 600 g truskawek (lub maliny, jeżyny, jagody)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
- Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
- Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
- Smacznego!
Julia napisał
Dzień dobry. Co jeśli przez 15 minut pieczenia kruszonka wygląda jak stopione ser na pizzy?
Anna napisał
Hmm, kruszonka podczas pieczenia lekko się przypieka i jest ciemniejsza niż ciasto, ale nie powinna się rozpłynąć, może jeśli byłoby więcej masła to mogłaby się tak stać. Trudno mi powiedzieć co się stało i czy składniki były dobrze odmierzone i takie jak w przepisie. Tak, czy inaczej mam nadzieję, że ciasto wyszło dobre 🙂 Pozdrawiam!