Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułeczki śniadaniowe. Mąkę możecie dowolnie dobierać i mieszać. Bułeczki mogą być wspaniałą bazą do kanapek na słodko. Możecie przygotować je na przykład z domowym dżemem z malin lub truskawek. Bułki pszenne z ziarnami są również świetne do burgerów i kanapek z dodatkami wytrawnymi.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 130 g mąki orkiszowej
- 7 g soli
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży
- 255 ml mleka
- 120 ml wody
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- nasiona do posypania bułek - słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak
- 1 małe jajko
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę. Wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka i okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę i pozostawić do przestygnięcia.
🌾 Mąka
Jaka mąka będzie najlepsza do bułek? Bułki piekłam w kilku wersjach, pierwsza była z mąką pszenną typ 450. Bułki wyszły wspaniałe, bielutkie w środku i bardzo puszyste. Druga wersja to ta, którą dziś dzielę się z Wami, użyłam mieszanki mąki pszennej typ 450 i dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ta wersja jest nieco ciemniejsza od pierwszej, miąższ jest troszkę bardziej elastyczny i wilgotny. Nieważne, którą mąkę zastosujecie, każda z tych opcji jest pyszna, to Wam zaręczam! Możecie też spróbować dodać mąkę żytnią, ale tylko w niewielkiej ilość. Zbyt duża ilość mąki żytniej za bardzo obciąży bułki, które mogą być po upieczeniu dość twarde.
🥐 Inne bułki
Bułki to wspaniałe pieczywo bardzo smaczne i puszyste. Bardzo ważne jest to że takie pieczywo możemy przygotować bardzo szybko. Chleb nie zawsze jest błyskawiczny do zrobienia, a bułki tak! Po wypróbowaniu dzisiejszego przepisu spróbujcie też poniższych propozycji, wszystkie są wspaniałe!
📖 Przepis
Bułki pszenne z ziarnami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 370 g mąki pszennej (typ 450)
- 130 g mąki orkiszowej (ciemna)
- 7 g soli
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży (lub suchych 7 g dodane do mąki)
- 250 ml mleka (letnia)
- 120 ml wody (letnia)
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- nasiona do posypania bułek
- 1 małe jajko
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę, wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka, następnie okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę, aby przestygły.Smacznego!
rysiaa napisał
witam! mąkę orkiszową zastąpiłam pełnoziarnistą reszta jak w przepisie, miałam kłopot z formowaniem bułek, ciasto było bardzo rzadkie też tak miałaś? bułeczki b.smaczne!
Anna napisał
Następnym razem też zrobię pełnoziarnistą. Bułki bardzo dobrze się formowały, może w przypadku zamiany mak trzeba dać jej troszkę więcej.
W przypadku wypieków bardzo ważna, jest wilgotność powietrza ponieważ ma ona wpływ na mąkę. Ostatnio wilgotność jest dość duża należy, więc dodać troszkę więcej mąki niż jest w przepisie. Pozdrawiam serdecznie😁
rysiaa napisał
upieczone! sa pyszne dziekuje za przepis!
Anna napisał
Super! Zrobiłaś je w 100% z mąki pszennej pełnoziarnistej?
rysiaa napisał
dzisiaj piekę z mąką pszenną pełnoziarnistą !
Anna napisał
O super, to jestem ciekawa jakie będą, bo jeśli dasz 100% pełnoziarnistą to pewnie będą troszkę cięższe niż te moje, ale pewnie równie smaczne:)
rysiaa napisał
witaj! wymieszać letnie mleko i wodę ale ile wody ?
Anna napisał
Woda gdzieś wyparowała 😉 Powinno być jej 120 ml, już jest w przepisie, dziękuję 🙂