Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuchennego, który wykona za nas większą część pracy to pestka!
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 520 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub *25 g świeżych
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 4 średnie jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 400 g truskawek
Składniki na kruszonkę
- 60 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
🔪 Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać skórkę, cukier i suche drożdże, wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka roztrzepać, połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem dolać do składników suchych. zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.
Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C.
Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.
🍓 Coś innego z truskawkami?
Knedle z truskawkami
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wykorzystaj sezon i przygotuj pyszny obiad!
📦 Pamiętaj o odpowiednim przechowaniu
Ciasto drożdżowe po upieczeniu jest bardzo delikatne i puszyste niemal jak chmurka, na której spoczywają soczyste truskawki przykryte pyszną chrupiącą kruszonką z nutą kardamonu. Ciasto drożdżowe po upieczeniu niestety dość szybko obsycha, należy więc pamiętać, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można również owinąć je folią spożywczą, to zabezpieczy je przed wyschnięciem.
🍒 Może inne owoce?
Do ciasta można użyć również innych owoców takich jak maliny, rabarbar czy śliwki pamiętajcie jednak aby nie przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość owoców może obciążyć ciasta zbyt mocno i nie urośnie tak, jak powinno. Oczywiście, jeśli owoce są bardzo soczyste, należy zmniejszyć ich ilość, aby sok z nich nie spowodował, że pod nimi będzie surowe ciasto.
🍰 Drożdżowe wariacje
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to zapraszam do spróbowania innych propozycji. Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub obłędny żydowski Krantz z czekoladą z nutką cytryny albo bezobsługowego ciasto drożdżowe sypane to ciasto robi się samo. 😉 Smacznego!
📖 Przepis
Ciasto drożdżowe z truskawkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 520 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant (lub *25 g świeżych)
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 4 średnie jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 400 g truskawek
Składniki na kruszonkę
- 60 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać skórkę, cukier i suche drożdże, wymieszać.Masło rozpuścić i przestudzić.
- Jajka roztrzepać połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem (*jeśli używacie świeżych drożdży to teraz trzeba je dodać), dolać do składników suchych, zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.
- Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.
- Smacznego!
📋 Notatki
- W przypadku, kiedy używamy drożdży świeżych, należy zrobić rozczyn z drożdży łyżki cukru i łyżki mąki oraz letniego mleka. Po wymieszaniu pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, kiedy rozczyn zacznie pracować, można dodać go do ciasta. Jeśli rozczyn nie pracuje i na jego powierzchni nie pojawiają się bąbelki, znaczy to, że drożdże nie są aktywne i trzeba przygotować nowy z nowych drożdży.
Ewa napisał
Jedno słowo : przepychota❤️❤️❤️
Anna napisał
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakuje 🙂
Kiedy dodać skórkę z cytryny??? napisał
A kiedy dodać ta starta skórkę z cytryny?
Anna napisał
Przepraszam za opóźnienie, problem z pocztą :(.
Skórkę oczywiście dodajemy do wyrabianego ciasta, tak jak jest podane w składnikach na ciasto.
bogna napisał
ciasto piekłam z duszą na ramieniu bo gonił mnie czas i w dodatku miałam zobowiązanie , z ciastem związane . Wyszło cudowne. lekkie , wilgotne tak w sam raz . dziękuję
Anna napisał
Świetnie, bardzo się cieszę, że wszytko wyszło! Polecam się na przyszłość, proszę częstować się przepisami . Pozdrawiam serdecznie 🙂
Iwona Śliwa napisał
Wyśmienite ja zrobiłam z rabarbarem . Pozdrawiam 😃