Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w letnie upalne dni. Z filiżanką aromatycznej kawy, są fantastyczną słodką przekąską. Jadłam już w swoim życiu oponki z różnych przepisów, jedne były lekko gumowe, inne zbyt twarde. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Przepis na to ciasto jest tak dobry, że można wykorzystać go do zrobienia pączków bez drożdży. Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany!
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej + do podsypania
- 260 g twarogu mielonego
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 125 ml śmietany 18%
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto.
- Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
- Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że oponki można już smażyć.
- Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają 🙂
- Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
🔄 Zamienniki
Zamiast mielonego twarogu można do oponek serowych użyć gotowego mielonego twarogu z wiaderka. Ważne, żeby twaróg nie miał żadnych zbędnych dodatków typu mąka, guma guar, cukier. Warto twaróg z wiaderka przed przygotowaniem ciasta odsączyć na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Jeśli będzie zbyt wilgotny może okazać się, że trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie. Jednak najlepiej jest odsączyć go z nadmiaru płynu.
Śmietanę 18% można zastąpić 12%. Ocet z powodzeniem zastąpicie spirytusem, dodatek ten na za zadanie ograniczenie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Cukier waniliowy stosujemy zamienne z ekstraktem waniliowym lub jeśli nie lubicie wanilii, można dodać skórkę startą z pomarańczy albo cytryny.
🍩 Pączkowe wariacje
Tymczasem polecam upieczenie oponek serowych, a jeśli szukacie innych smakołyków karnawałowych, to zapraszam po przepisy na Tłusty Czwartek.
📖 Przepis
Oponki serowe
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 260 g twarogu (mielonego dwukrotnie)
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 6 g cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 125 ml śmietany 18%
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Jeśli używacie twarogu gotowego z wiaderka to wcześniej odsączcie go na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynów.
- Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
- Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że oponki można już smażyć.
- Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają :).
- Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Skomentuj