Pstrąg to bardzo popularna ryba i oczywiście lubiana. Najczęściej przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. No ale dziś koperku i masła nie będzie. Przepis na pstrąga z piekarnika powstał z myślą o tych, którzy grillowanych potraw nie lubią. Pstrą z piekarnika jest i dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść ryb smażonych na głębokim oleju.
🥘 Składniki
- 1 płat pstrąga za skórą mój miał 600 g
- sól do smaku
- skórka otarta z połowy cytryny + sok
- 1 łyżeczka suszonego czosnku ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy
- pieprz do smaku
- 1 szczypta suszonego chili
- olej do natarcia ryby
- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
- kilka listków świeżej mięty
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i osuszyć. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem
- Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc
- Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia
- Podajemy skropionego sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty
🥗 Z czym podać?
Pstrąga przygotowałam z dodatkiem cytryny, mięty, chilli i kilku innych dodatków, które nadają rybie świeżego i delikatnego smaku. Pstrąg pieczony w piekarniku zachowuje soczystość i nie jest przesiąknięty tłuszczem, co może mieć miejsce, kiedy smażymy rybę na patelni. Do tak przygotowanego pstrąga proponuję podać salsą arbuzową i surówkę coleslaw z takimi dodatkami będzie to pożywny i bardzo zdrowy obiad.
🐟 Propozycje
Jeśli lubicie dobre ryby to zapraszam na doradę z piekarnika w pomarańczach. Zamiast dorady można użyć innej białej ryby, ale zachęcam do spróbowania dorady jeśli tylko uda się Wam ją kupić. Zapraszam!
📖 Przepis
Pstrąg z piekarnika
🥘 Składniki
- 1 płat pstrąga za skórą (mój miał 600 g)
- sól (do smaku)
- skórka otarta z połowy cytryny + sok
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy)
- pieprz (do smaku)
- 1 szczypta suszonego chili
- olej do natarcia ryby
- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
- kilka listków świeżej mięty
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i osuszyć. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem.
- Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc.
- Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia.
- Podajemy skropionego sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty.
- Smacznego!
Borgia napisał
W tym roku postanowiłam zrezygnować na Wigilię z tradycyjnego karpia ponieważ dużo czasu zajmuje samo przygotowanie i smażenie. Jako pyszna alternatywa będą filety z pstrąga wg Twojego przepisu. Dziękuję bardzo za ten niezbyt skomplikowany przepis! Serdeczne pozdrowienia
Anna napisał
To super opcja z pstrągiem, a karp może okazać się bardzo wymagający szczególne, kiedy gości jest dużo ;). Pozdrawiam serdecznie.
Szymon napisał
Rewelacja! Dzięki za przepis, zrobiłem k wszystkim smakowało 😉
Anna napisał
Świetnie, bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam na inne przepisy
Aneta napisał
Zrobiłam dziś rybkę wg Twojego przepisu. Jako dodatki miałam kuskus i mieszankę mrożonych warzyw z masłem. Naprawdę palce lizać!
Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Super! a dodatki fantastyczne :)Pozdrawiam
Justyna Siewiera napisał
Wygląda i pewnie smakuje przepysznie, przepis już sobie wydrukowałam!!! 🙂
Anna napisał
Polecam! Rybka bardzo popularna i ogólnodostępna. W tej wersji, fantastyczna!