Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułeczki pszenne na jogurcie

Aktualizacja: 21 kwi, 2020 · Opublikowany: 4 mar, 2013 · przez Anna · 66 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje. Po chwili wyrabiania i krótkim czasie oczekiwania na wyrośnięcie można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżych miękkich bułeczek.

buleczki pszenne na jogurcie
Bułeczki pszenne na jogurcie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszenne typ 550
  • 1 średnie jajko

🔪 Instrukcje

  • Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
  • Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
  • Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta. Prawdę mówiąc, to zniknęły, kiedy jeszcze były ciepłe, więc nie powiem Wam, jak smakują na drugi dzień. Może upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem!

🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego

  • bulki na kefirze
    Bułki na kefirze
  • bulki z siemieniem
    Bułki z siemieniem
  • bulki maslane
    Bułki maślane
  • bulki z ricotta
    Bułki z ricottą

Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie, które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis na bułki na kefirze, które również musicie wypróbować. Jestem przekonana, że je pokochacie! Po bułeczkach śniadaniowych będziecie pewnie chcieli przygotować coś na deser. Mogę zaproponować Wam wspaniały i niezawodny przepis na biszkopt idealny. Na jego bazie możecie zrobić tort tiramisu lub tort marcepanowy. Smacznego!

📖 Przepis

buleczki pszenne na jogurcie
Print Pin
4,77 z 13 głosów

Bułeczki pszenne na jogurcie

Jedne z najpyszniejszych bułeczek jakie jadłam, koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) (lub 20 g *świeżych)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszenne (typ 550)
  • 1 średnie jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
  • Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
  • Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!
buleczki pszenne na jogurcie
buleczki pszenne na jogurcie

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    4,77 from 13 votes (8 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    09 stycznia, 2025 at 12:45 pm

    Czy bułeczki po upieczeniu można zamrozić?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2025 at 4:40 pm

      Tak, oczywiście jak każde pieczywo i te bułeczki można mrozić.

      Odpowiedz
  2. Rysiek napisał

    20 września, 2024 at 7:07 pm

    A w jakiej temperaturze piec te buleczki

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 września, 2024 at 8:43 pm

      Tak, jak jest napisane w przepisie, 200 st C przez 12-15 minut 🙂

      Odpowiedz
  3. basienka12 napisał

    29 stycznia, 2021 at 8:11 am

    Pyszne te bułki piekłam już je ze 100 razy wcześniej z bloga Margarytki:) Piekę też zamiast jogurtu na kefirze czy kwaśnej śmietanie jak mi skwaśnieje i zawsze są pyszne. Teraz znowu przeczytałam wstęp i Asia pisała, że przepis jest z tego bloga. Witam jestem nowa i się rozejrzę 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2021 at 8:50 am

      Bardzo się cieszę, że bułeczki Ci smakują :). Oczywiście zapraszam Cię rozglądaj się i częstuj do woli, pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Ania napisał

        23 września, 2024 at 4:19 pm

        Wyglądają kusząco
        Ja również piekę podobne bułeczki ale nie daje jajka ani miodu za to oliwę
        Są ekstra mięciutkie i w ogóle się nie kruszą nawet po kilku dniach jeżeli jakaś zostanie co rzadko się zdarza

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 września, 2024 at 10:05 pm

          O tak, takie bez jajek też są pyszne, również takie piekę 🙂

          Odpowiedz
  4. Paysan napisał

    09 stycznia, 2021 at 8:01 pm

    4 gwiazdki
    Robię te bułeczki bez końca i naszła mnie myśl by nie dzielić ciasta na bułeczki tylko upiec jako chlebek. Czy to wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2021 at 10:59 pm

      Oczywiście, że wyjdzie chleb, trzeba będzie trochę dłużej piec, ale chleb wyjdzie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Lidka napisał

    11 czerwca, 2020 at 11:53 am

    Bułeczki pysznie piekłam na drożdżach suchych , przepis polecam .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2020 at 4:34 pm

      Wspaniale, życzę smacznego!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.