Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje. Po chwili wyrabiania i krótkim czasie oczekiwania na wyrośnięcie można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżych miękkich bułeczek.
🥘 Składniki
- 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 460 g mąki pszenne typ 550
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
- Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
- Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta. Prawdę mówiąc, to zniknęły, kiedy jeszcze były ciepłe, więc nie powiem Wam, jak smakują na drugi dzień. Może upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem!
🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego
Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie, które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis na bułki na kefirze, które również musicie wypróbować. Jestem przekonana, że je pokochacie! Po bułeczkach śniadaniowych będziecie pewnie chcieli przygotować coś na deser. Mogę zaproponować Wam wspaniały i niezawodny przepis na biszkopt idealny. Na jego bazie możecie zrobić tort tiramisu lub tort marcepanowy. Smacznego!
📖 Przepis
Bułeczki pszenne na jogurcie
🥘 Składniki
- 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) (lub 20 g *świeżych)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 460 g mąki pszenne (typ 550)
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
- Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
- Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Rysiek napisał
A w jakiej temperaturze piec te buleczki
Anna napisał
Tak, jak jest napisane w przepisie, 200 st C przez 12-15 minut 🙂
basienka12 napisał
Pyszne te bułki piekłam już je ze 100 razy wcześniej z bloga Margarytki:) Piekę też zamiast jogurtu na kefirze czy kwaśnej śmietanie jak mi skwaśnieje i zawsze są pyszne. Teraz znowu przeczytałam wstęp i Asia pisała, że przepis jest z tego bloga. Witam jestem nowa i się rozejrzę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że bułeczki Ci smakują :). Oczywiście zapraszam Cię rozglądaj się i częstuj do woli, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ania napisał
Wyglądają kusząco
Ja również piekę podobne bułeczki ale nie daje jajka ani miodu za to oliwę
Są ekstra mięciutkie i w ogóle się nie kruszą nawet po kilku dniach jeżeli jakaś zostanie co rzadko się zdarza
Anna napisał
O tak, takie bez jajek też są pyszne, również takie piekę 🙂
Paysan napisał
Robię te bułeczki bez końca i naszła mnie myśl by nie dzielić ciasta na bułeczki tylko upiec jako chlebek. Czy to wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Anna napisał
Oczywiście, że wyjdzie chleb, trzeba będzie trochę dłużej piec, ale chleb wyjdzie 🙂 Pozdrawiam
Lidka napisał
Bułeczki pysznie piekłam na drożdżach suchych , przepis polecam .
Anna napisał
Wspaniale, życzę smacznego!