Przepisy na przetwory
Chyba zgodzicie się z tym, że domowe przetwory nie mają sobie równych, są dużo lepsze niż te ze sklepu. Już wiosną możemy zacząć przygotowywać dżemy, powidła i galaretki. Zaletą przygotowywania ich w domu poza smakiem jest fakt, że kontrolujemy to, co dodajemy do słoika. W przypadku dżemów to bardzo ważne, bo idealnie możemy dostosować ilość użytego cukru. W sklepie kupimy niestety dżemy z wysoką zawartością cukru lub innego gorszego słodzika, a małą ilością owoców.
Kiedy za oknem jest już zimno, a my możemy otworzyć słoiczek domowego dżemu, mniam to sama przyjemność. Można zjeść naleśnik lub bułeczkę z dżemem malinowym, który swoim zapachem przynosi wspomnienie lata.
Poza przetworami słodkimi możemy przygotować również przetwory wytrawne. Kiszone ogórki i pomidory to najlepsza baza do zup kanapek i burgerów. Przeciery pomidorowe, ketchupu, chutney, ogórki konserwowe, zakwasy buraczane, syropy, soki i sosy.
Żeby cieszyć się wspaniałymi smakami lat zimą, watro zrobić je własnoręcznie. Wystarczy przygotować po kilka słoiczków z każdego rodzaju, a to zapewni nam zapas na zimę.
-
Dżem z zielonych pomidorów
-
Ogórki z curry
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z jeżyn
-
Galaretka z czerwonej porzeczki
-
Ogórki kiszone
-
Syrop z pędów sosny II
-
Powidła śliwkowe
-
Przecier pomidorowy
-
Sok z wiśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Syrop z kwiatów lipy
-
Ogórki małosolne
-
Syrop z kwiatu czarnego bzu
-
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
-
Nalewka z forsycji
-
Dżem malinowy z wanilią
-
Dżem z pomarańczy
-
Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
-
Ketchup domowy
-
Syrop z młodych pędów sosny
-
Suszone pomidory
-
Dżem - sos z rabarbaru
-
Kiszone pomidory
-
Domowa vegeta
-
Galaretka z pigwy
-
Sok z porzeczek
-
Syrop z sosny na miodzie
-
Nalewka z pędów sosny z odzysku
-
Syrop z pędów sosny