• Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
Strona główna » Indeks przepisów

Zakwas żytni

Stworzony: 10 cze, 2012 · Zaktualizowany:22 gru, 2024 Anna

zakwas zytni

Zakwas to niezbędnik przy pieczeniu chleba. Oczywiście nie wszystkie przepisy wymagają użycia zakwasu, ale jeśli chcecie upiec chleb o klasycznym lekko kwaśnym smaku, to trzeba go mieć. Zakwas żytni jest źródłem pałeczek kwasu mlekowego i dzikich drożdży. Taki zestaw sprawia, że ciasto przygotowywane na bazie naturalnego zakwasu bardzo zdrowe i cenione w wielu dietach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, trzeba tylko pamiętać, aby od czasu do czasu dokarmić go! Zakwas żytni będzie wieczny pod warunkiem regularnego karmienia :).

zakwas zytni
Zakwas żytni
[feast_advanced_jump_to]

🥘 Składniki

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 300 g wody

🔪 Instrukcje

Pierwszy Dzień

  • Przygotujcie duży słój, umyjcie go dokładnie, można go wyparzyć. Do słoja należy odmierzyć 50 g mąki żytniej razowej i 50 g wody źródlanej lub przegotowanej albo przefiltrowanej w temperaturze 38-40°C nigdy wyższej! Wszystko wymieszajcie i zakręćcie nakrętkę. Odstawcie w ciepłe miejsce (temp. dla fermentacji zakwasu, to 25-30°C) w niższej proces będzie trwał dłużej.

Drugi Dzień

  • Do słoja z młodziutkim zakwasem dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g wody. Mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy do następnego dnia.

Trzeci i czwarty dzień

  • Robimy dokładnie, to samo co wcześniej tyle, że dokarmiamy mniejszą ilością - 20 g mąki i 20 g wody. Po ostatnim dokarmieniu, czyli po czwartym dniu mamy już pełnowartościowy zakwas. Oczywiście jeśli temperatura otoczenia była wystarczająco wysoka. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce zakręcony, dokarmiany go raz na tydzień. Jeśli zostawicie go na dwa tygodnie (np.wyjazd wakacyjny), należy przed wyjazdem dokarmić go podwójną ilością, czyli 50 g mąki na 50 g wody, powinien wytrzymać do waszego powrotu.
  • Kiedy chcecie upiec chleb na zakwasie, wyjmijcie zakwas z lodówki na 3 do 12 godzin przed planowanym zrobieniem zaczynu i dokarmcie. Proporcje to 1:1 woda i mąka. Minimalna ilość mąki to 20 g, zakwasu lubi "jeść" i jeśli rzadziej pieczecie chleb to warto dać mu więcej mieszanki. Dzięki temu dłużej wytrzyma w lodówce. Kiedy zakwas jest już dokarmiony i widzicie, że "żyje", czyli, pojawiają się pęcherzyki powietrza, weźcie tyle, ile trzeba i znów schowajcie do lodówki.

Bardzo istotną sprawą jest mąka, z jakiej będziemy przygotowywać zakwas, powinna być to mąka żytnia typ 2000 tyś. najlepiej gruba. Mąka żytnia biała nie nadaje się do przygotowania zakwasu, pamiętajcie również o temperaturze, w której będzie przygotowywany zakwas. Powinna być wysoka między 25, a 30 st C w niższej temperaturze nasz zakwas niestety nie będzie miał dobrych warunków do rozwoju.

📖 Przepis

zakwas zytni
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Zakwas żytni

Zakwas to podstawa dobrego wypieku.
Czas przygotowania5 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 1
Author: Anna

Sprzęt

  • 1 duży słój

Składniki

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 300 g wody

Instrukcje

Pierwszy Dzień

  • Przygotujcie duży słój, umyjcie go dokładnie, można go wyparzyć. Do słoja należy odmierzyć 50 g mąki żytniej razowej i 50 g wody źródlanej lub przegotowanej lub przefiltrowanej w temperaturze 38-40°C nigdy wyższej! Wszystko wymieszajcie i zakręćcie nakrętkę, odstawcie w ciepłe miejsce (temp. dla fermentacji zakwasu, to 25-30°C) w niższej proces będzie trwał dłużej.

Drugi Dzień

  • Do słoja z młodziutkim zakwasem dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g wody, mieszamy, lekko zakręcamy słoik i odstawiamy do następnego dnia w ciepłe.

Trzeci i czwarty dzień

  • Robimy dokładnie, to samo co wcześniej tyle, że dokarmiamy mniejszą ilością - 20 g mąki i 20 g wody. Po ostatnim dokarmieniu, czyli po czwartym dniu mamy już pełnowartościowy zakwas. Oczywiście, jeśli temperatura otoczenia była wystarczająco wysoka. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce zakręcony, dokarmiany go raz na tydzień. Jeśli zostawicie go na dwa tygodnie (np.wyjazd wakacyjny), należy przed wyjazdem dokarmić go podwójną ilością, czyli 50 g mąki na 50 g wody, powinien wytrzymać do waszego powrotu.
  • Kiedy chcecie upiec chleb na zakwasie, wyjmijcie zakwas z lodówki na 3 do 12 godzin przed planowanym zrobieniem zaczynu i dokarmcie. Proporcje to 1:1 woda i mąka. Minimalna ilość mąki to 20 g, zakwasu lubi "jeść" i jeśli rzadziej pieczecie chleb, to warto dać mu więcej mieszanki. Dzięki temu dłużej wytrzyma w lodówce. Kiedy zakwas jest już dokarmiony i widzicie, że "żyje", czyli, pojawiają się pęcherzyki powietrza, weźcie tyle, ile trzeba i znów schowajcie do lodówki.
  • Życzę udanych wypieków!
zakwas zytni
zakwas zytni
Zakwas żytni

Chleb żytnio - pszenny

Stworzony: 10 cze, 2012 · Zaktualizowany:27 sie, 2020 Anna

dwa rumiane bochenki

Nałogowo chleb piekę już od czterech lat i upiekłam ich już bardzo wiele, pszenne, żytnie, orkiszowe i różnego rodzaju mieszanki. W maszynie do pieczenia i w piekarniku. Jednak w domowych warunkach najlepsze chleby wychodzą z piekarnika. Taki chleb na lepsza bardziej wypieczoną skórkę i lepsze wnętrze. Maszyna do wypieku chleba jest super i polecam ją szczególnie zapracowanym. Dzięki takiej maszynie można chleb upiec nie przebywając w domu. Przed wyjściem do pracy można umieścić w niej składniki i nastawić odpowiedni program, a po powrocie do domu wyjąć świeży pachnący chleb.

chleb pszenno zytni
Chleb pszenno żytni

W przepis jest dodatek drożdży , ale kiedy jest ciepło i macie więcej czasu można je pominąć. One mają tylko za zadanie przyśpieszyć ostatni proces produkcyjny.

📖 Przepis

dwa rumiane bochenki
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Chleb pszenno żytni

Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Author: Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 360 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g wody
  • 40 g zakwasu żytniego

Składniki na ciasto właściwe

  • 400 g wody
  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcje

Wieczorem

  • Wszystkie składniki na zaczyn krótko (1-2 minuty) mieszamy w misce, tak by się połączyły, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin

Następnego dnia

  • Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia.
  • Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem.
  • Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chleb z foremek by się nie zaparzył i studzić na kratce. Smacznego!
dwa rumiane bochenki
Chleb pszenno żytni

Szaszłyki z łososia i ananasa

Stworzony: 5 cze, 2012 · Zaktualizowany:24 lis, 2021 Anna

szaszłyki na patelni grillowej

Idealna propozycja na lekki obiad, czy grillową imprezę w ogrodzie z przyjaciółmi. Soczyste mięso łososia w nucie słodko-pikantnej z papryczką chili, czosnkiem, cytryną i sporą ilością kolendry. Wspaniałym dodatkiem do szaszłyków jest sos jogurtowy o smaku cytrynowym. Podczas grillowania ananas karmelizuje się, a dzięki temu smak szaszłyków jest wyjątkowy. Szaszłyki smakują wszystkim bez wyjątku starszymi i młodszym, moje dzieci przepadają za łososiem w tej wersji. Polecam.

soczyste szaszłyki z łososiem i ananasem
Szaszłyki z łososia i ananasa

📖 Przepis

upieczone szaszłyki z rumianym łososiem i soczystym ananasem
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Szaszłyki z łososia i ananasa

Najlepsze szaszłyki rybne!
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania10 minuty minut
Łączny czas30 minuty minut
Rodzaj: Obiad
Kuchnia: Polska
Servings: 4
Author: Anna

Składniki

Składniki na szaszłyki

  • 300 g fileta z łososia
  • 250 g obranego świeżego ananasa

Składniki na marynatę

  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
  • 1 szczypta suszonego chilli ilość pozostawiam do indywidualnej decyzji
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny

Składniki na sos śmietanowy

  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny
  • 2 łyżki łyżki soku z cytryny

Instrukcje

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i po 30 sekundach zdjąć z ognia. Do blendera przełożyć cebulę i czosnek dodać chilli sok i skórkę z cytryny, cukier, sól i połowę kolendry (lub nać pietruszki) wszystko zmiksować.
  • Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kwadraty ok.2,5 cm, ananas również pokroić na podobne kawałki. Na patyczki do szaszłyków nałożyć łososia na przemian z ananasem. Przygotowaną glazurą posmarować szaszłyki. Jeśli to możliwe przygotujcie szaszłyki w glazurze kilka godzin przed grillowaniem i przetrzymajcie je w lodówce pod przykryciem, przejdą smakami i będą bardziej aromatyczne.
  • Patelnię grillową rozgrzać dość mocno ( bez tłuszczu) ułożyć przygotowane szaszłyki, grillować ok. 2 - 3 minuty z każdej strony, aż łosoś się zrumieni.
  • Śmietanę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny dodać kolendrę. Gotowe szaszłyki posypać resztą zieleniny, podawać gorące z sosem śmietanowym.
  • ananas świeży
  • szaszłyki na patelni grillowej

Shake truskawkowo bananowy

Stworzony: 3 cze, 2012 · Zaktualizowany:24 kwi, 2021 Anna

shake truskawkowo bananowy

Shake, to napój ze świeżych lub mrożonych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego, lodów, mleka... możliwości jest wiele, a wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Teraz, gdy zaczął się sezon na truskawki trzeba wykorzystać je, póki są świeże, słodkie i aromatyczne. Klasyczna wersja shake'a truskawkowego podrasowana aromatem mięty, kremowymi bananami shake jest naprawdę fenomenalny, polecam! Idealny o każdej porze dnia.

shake truskawkowo bananowy
Shake truskawkowo bananowy
[feast_advanced_jump_to]

🥘 Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżej mięty
  • 3 średnie banany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki miodu lub zwykłego cukru lub frukto

🔪 Instrukcje

  • Truskawki umyć, dodać posiekaną miętę, banany, jogurt, wanilię, cukier, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
  • Podawać schłodzony

📖 Przepis

shake truskawkowo bananowy
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Shake truskawkowo bananowy

Fantastyczny prosty shake bardzo smaczny i pożywny
Czas przygotowania5 minuty minut
Rodzaj: Napoje
Kuchnia: Polska
Author: Anna

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżej mięty
  • 3 średnie banany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki miodu lub zwykłego cukru lub fruktozy

Instrukcje

  • Truskawki umyć, dodać posiekaną miętę, banany, jogurt, wanilię, cukier, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
  • Podawać schłodzony.
  • Smacznego!
shake truskawkowo bananowy
Shake truskawkowo bananowy

Mini serniczki

Stworzony: 31 maj, 2012 · Zaktualizowany:18 kwi, 2021 Anna

mini serniczki

Dla mojej średniej córki to najlepsze serniczki na świecie, a bardzo istotne dla mnie jest to, że są błyskawiczne! Można je upiec w wersji podstawowej, czyli bez dodatków lub w wersji wzbogaconej. W wersji wzbogaconej do każdej foremki już po nałożeniu masy serowej włożyć pół truskawki, malinę, jagodę lub inny owoc. Ilość składników potrzebnych do serniczków jest ograniczona do minimum. Wykonanie i pieczenie zajmuje chwilkę, więc mamy mnóstwo czasu na własne przyjemności:). To jest pyszny i szybki deser, polecam!

mini serniczki w formie, widok z góry
Mini serniczki

📖 Przepis

mini serniczki
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 2 głosów

Mini serniczki

Pyszne, proste i bardzo smaczne serniczki.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Rodzaj: Desery
Kuchnia: Polska
Servings: 12
Author: Anna

Składniki

  • 500 g twarogu ja używam mielonego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • 1 opakowanie ciastek z czekoladą "Digestive"
  • 80 g stopionego masła
  • kilka owoców jeśli robimy wersje z wkładką

Instrukcje

  • Ciastka kruszymy w blenderze lub w misce przy pomocy drewnianej pałki, dodajemy stopione masło, dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po ok. 2 łyżki pokruszonych ciastek lekko je ubijając.
  • Następnie do miski wkładamy sery, cukier, białka i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia składników, krótko.
  • Nakładamy do foremek tyle masy, aby były wypełnione do ¾ wysokości.
  • Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej do temperatury 180 st C, a przed włożeniem serniczków do piekarnika należy zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec 25 do 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Gdyby serniczki zaczęły brązowieć z wierzchu, przykryjcie je folią aluminiową.
  • W wersji z wkładką: proponuje podać mini serniczki polane sosem owocowym to bardzo proste, wystarczy, że zmiksujecie 1 szklankę owoców + 2 łyżki cukru w blenderze z odrobiną aromatu waniliowego lub migdałowego i gotowe.
  • Smacznego!
mini serniczki na talerzu polane sosem truskawkowym
Mini serniczki

Krewetki ziołowo - miodowe

Stworzony: 23 maj, 2012 · Zaktualizowany:24 kwi, 2021 Anna

krewetki z ryżem i surówką

Pomysł na krewetki ziołowo-miodowe przyniosła mi wiosna...i to, co pięknie zazieleniło się na mojej grządce, czyli kolendra, bazylia i mięta. Krewetki w ziołowej marynacie wychodzą delikatnie słodkie z odrobiną pikantnego chilli i fantastycznie orzeźwiającym smakiem mięty oraz skórki cytrynowej. Krewetki można przygotować w domu na patelni, ale oczywiście jeśli pozwoli na, to pogoda to możecie przygotować je na grillu. Do wersji grillowej proponuję użyć patyczków do szaszłyków lub tacek aluminiowych. Krewetki ziołowo-miodowe jest bardzo szybkim i prostym daniem, świetne z surówką z kapusty i ryżem cytrynowym. Smacznego!

krewetki pieczone na patelni grillowej
Krewetki ziołowo miodowe

📖 Przepis

krewetki z ryżem i surówką
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Krewetki ziołowo - miodowe

Prosty przepis, a jekie wspaniełe danie.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania8 minuty minut
Łączny czas18 minuty minut
Rodzaj: Obiad
Kuchnia: Polska
Servings: 4
Author: Anna

Składniki

  • 500 g krewetek surowych mrożonych
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne lub chilli
  • 2 łyżki siekanej mięty, kolendry i bazylii z każdego zioła po 2 łyżki

Instrukcje

  • Krewetki rozmrozić obrać, zioła posiekać, połowę z nich wsypać do miseczki w której zrobimy marynatę.
  • Do miseczki kolejno dodać wszystkie wyżej wymienione składniki pamiętając, aby cebulę posiekać bardzo drobno, wymieszać do połączenia się składników, marynata powinna być dość gęstą, dodać krewetki dokładnie wymieszać, aby krewetki pokryły się marynatą, najlepiej marynować przez całą noc, ale jeśli nie macie tyle czasu to wystarczą 2-3 godziny, oczywiście marynowane krewetki przechowujemy w lodówce.
  • Jeśli robimy wersję domową, to po prostu rozgrzewamy patelnie i na nią wykładamy krewetki wyjęte z marynaty, smażymy krótko, aby się zbytnio nie wysuszyły pod koniec smażenie wlewamy pozostałą marynatę z której robi się przepyszny sos.
  • Gotowe krewetki posypujemy pozostałymi ziołami.
  • Smacznego!
surowe krewetki w marynacie
Krewetki ziołowo miodowe

Tygrysie bułeczki

Stworzony: 8 maj, 2012 · Zaktualizowany:1 lut, 2019 Anna

Tygrysie buleczki - czyli to co tygrysy lubia najbardziej

Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór na skórce bułek zachęci każdego do ich spróbowania. Dzisiejszą skórkę przygotowałam tylko z dodatkiem soli, ale możecie zrobić ją w wersji pikantnej wystarcz dodać do niej odrobinę pikantnej papryki lub pieprzu cayenne. Bułeczki w wersji pikantnej, będą idealne do zimnego piwa i patery serów. Inną bardzo smaczną opcją jest słodka skórka również wyśmienita z dodatkiem cukru muscovado lub miodu, cynamonu lub wanilii... Możliwości jest wiele, bawcie się i zajadajcie tygrysimi bułeczkami.

📖 Przepis

Tygrysie buleczki - czyli to co tygrysy lubia najbardziej
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej

Czas przygotowania30 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Międzynarodowa
Servings: 10
Author: Anna

Składniki

Składniki na bułki

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na skórkę

  • 120 g mąki ryżowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 120 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Instrukcje

  • Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • W między czasie przygotować ciasto na skórkę.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży 🙂
  • Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną pastą (boki i wierzch) i pozostawiam na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez około 30 min.
  • Studzić na kratce, a potem jeść i jeść i...
  • Smacznego!
Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej

Magdalenki cynamonowo miodowe

Stworzony: 8 maj, 2012 · Zaktualizowany:27 sie, 2020 Anna

Magdalenki cynamonowo miodowe

Magdalenki to maleńkie ciastka biszkoptowe wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską. Ciasteczka pięknie pachną cynamonem i miodem, są obłędne. Osobiście nie jestem wielką fanką ciastek biszkoptowych, a to z powodu ich suchości, ale te są godne polecenia! Dzięki sporej ilości masła w przepisie ciastka są wilgotne, piekąc magdalenki, należy sprawdzać ich stan wypieczenia, aby ich nie przepiec, bo wtedy będą suche. Przygotowanie ciastek zajmuje niewiele czasu, więc to również dobry powód do wypróbowania ich.

📖 Przepis

Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 2 głosów

Magdalenki cynamonowo miodowe

Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania12 minuty minut
Łączny czas27 minuty minut
Rodzaj: Desery
Kuchnia: Polska
Author: Anna

Składniki

  • 3 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g płynnego miodu dowolny rodzaj
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 50 g cukru muscovado
  • cukier puder do dekoracji

Instrukcje

  • W rondelku roztopić masło, dodać miód i wodę, wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki, miksować kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
  • Ciasto nakładać do foremek na magdalenki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 12-20 min, czas uzależniony jest od Waszego piekarnika, w moim pieką się 12 min, należy zaglądać do nich czy zbytnio nie ciemnieją.
  • Po upieczeniu wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem, choć powiem szczerze, że u mnie niewiele z nich stygnie, bo są zjadane na ciepło przez moje dzieci 🙂
  • Po całkowitym wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • Smacznego!
Magdalenki cynamonowo miodowe ułożone w pudełeczku jedna za drugą jedna część posypana cukrem pudrem

Rolada szpinakowo serowa

Stworzony: 5 maj, 2012 · Zaktualizowany:27 sie, 2020 Anna

rolada szpinakowo serowa z ciasta francuskiego

Dziś proponuję Wam wegetariańską roladę z nadzieniem przygotowanym ze szpinaku i ricotty. Pyszne i lekkie danie obiadowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Zaczął się już sezon na świeży szpinak, warto więc wykorzystać te zielone zdrowe listki do przygotowania fantastycznego farszu. Do farszu ze szpinaku użyłam również serka ricotta, jeśli będziecie mieć problem z jego kupnem można zastąpić go zwykłym twarożkiem. Połączenie szpinaku, ricotty, gałki muszkatołowej i kilku innych aromatycznych składników smakuje naprawdę wspaniale! Roladę można przygotować nie tylko na obiad może to być też świetny poczęstunek dla gości. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję.

rolada szpinakowo serowa z ciasta francuskiego
Rolada szpinakowo serowa

📖 Przepis

rolada w kształcie rogala
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Rolada szpinakowo serowa

Szybki przepis na obiad, faszerowane ciasto francuskie.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania40 minuty minut
Łączny czas55 minuty minut
Rodzaj: Obiady
Kuchnia: Polska
Servings: 4
Author: Anna

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 opakowanie serka Ricotta - 250 g
  • 25 g startego sera typu parmezan
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • 350 g świeżego szpinaku

Instrukcje

  • Cebulę pokroić, delikatnie zeszklić na maśle, szpinak umyć i dość drobno posiekać, dodać do cebuli dusić do odparowania całego płynu, następnie dodać przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, bazylię, sól i pieprz, chwilkę jeszcze podsmażyć.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać serek ricotta i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  • Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze w które było zawinięte, na połowie ciasta rozłożyć przestudzony farsz przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi. Tak uformowaną roladę ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C, piec ok. 25 min czas zależy od piekarnika, ale ciasto na wierzchu powinno być rumiane.
  • Po upieczeniu, delikatnie przestudzić, pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno.
  • Smacznego!
rolada w kształcie półksiężyca
Rolada szpinakowo serowa

Tiramisu

Stworzony: 3 maj, 2012 · Zaktualizowany:30 wrz, 2025 Anna

kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu

Jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów świata. Tiramisu! Jest to lekki niebywale delikatny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto. Krem przygotowany jest na bazie żółtek, mascarpone i śmietany. W tym przepisie jest śmietana, a nie białka jak w oryginalnej wersji. To dla tych, którzy nie lubią surowego białka. To bardzo łatwy przepis do wykonania, nawet dla początkujących w kuchni deserowej będzie to prosta sprawa. Deser nie wymaga pieczenia i zapewniam, że wystarczy 15 minut, aby przygotować coś tak pysznego. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce można rozkoszować się cudownie lekką, kremową chmurką przełożoną wilgotnymi biszkoptami.  Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tiramisu, to koniecznie musicie nadrobić stracony czas. Jestem przekonana, że zakochacie się w nim, koniecznie spróbujcie!

kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
Tiramisu

📖 Przepis

kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Tiramisu

Fantastyczny w smaku i prosty do przygotowania deser bez pieczenia
Czas przygotowania15 minuty minut
Łączny czas15 minuty minut
Rodzaj: Desery
Kuchnia: Włoska
Author: Anna

Składniki

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • 4 łyżki cukru pudru lub fruktozy ilość można zwiększyć wedle uznania

Składniki na spód

  • 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych dobrej jakości
  • 1 szklanka mocnej kawy z ekspresu może być kawa rozpuszczalna
  • 50 ml likieru Amaretto

Dokdatkowo

  • kakao do posypania deseru

Instrukcje

  • Zaparzyć kawę, wlać ją do talerza, dodać do niej likier.
  • Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. W innym naczyniu ubić śmietanę, do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, na wolnych obrotach połączyć, dodać ubitą wcześniej śmietanę wymieszać na jednolitą masę.
  • Biszkopty zanurzać przez sekundę w mieszance kawowej i od razu układać w dużym naczyniu (23x33cm), lub pucharkach na zmianę z masą serową, zakończyć masą serową.
  • Naczynie z tiramisu zawinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin lun na całą noc, po tym czasie jest gotowe do podania.
  • Tuż przed podaniem posypać gorzkim kakao.
  • Smacznego!
biszkopty do tiramisu
Tiramisu
biszkopty nasączone kawą
Tiramisu

Sernik z białą czekoladą

Stworzony: 21 mar, 2012 · Zaktualizowany:27 sie, 2020 Anna

sernik z malinami

Sernik, o którym niektórzy mówią "Boski"! Sernik z białą czekoladą ma cudownie kremową konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbowałam wiele przepisów, ale zawsze czegoś mi brakowało. I tak na podstawie prób i błędów powstał przepis na sernik z białą czekoladą. Mam nadzieję, że i Wam również przypadnie do gustu. Spód sernika przygotowany jest z ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie, który po schłodzeniu jest twardy i chrupiący. Taki spód bardzo dobrze utrzymuje cudownie puszystą masę serową. Sernik, maliny, biała czekolada to poezja smaków. Do tego filiżanka gorącej pysznej kawy i więcej nic nie potrzeba polecam gorąco!

📖 Przepis

sernik z malinami
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Sernik z białą czekoladą

Rewelacyjny sernik!
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 50 minuty minut
Rodzaj: Deser
Kuchnia: Polska
Servings: 12
Author: Anna

Składniki

Składniki na spód

  • 200 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 80 g masła

Składniki na masę

  • 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g śmietany ja używam 18%
  • 200 g białej czekolady
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g świeżych malin lub mrożonych
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

Instrukcje

  • Tortownicę o średnicy 23 cm szczelnie obłożyć folią aluminiową.
  • Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W rondelku rozgrzać masło, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i dobrze ubić, wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Śmietanę i połamaną białą czekoladę włożyć do garnuszka, rozpuścić i ostudzić. Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier krótko.
  • Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Wlać miksturę czekoladową i połączyć z masą serową. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
  • Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Tortownicę z sernikiem wstawić do większego naczynia z wodą tak, aby tortownica była do połowy zanurzona w wodzie, woda powinna być gorąca.
  • Piec około 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Gdyby sernik zaczął zbyt mocno się przypiekać od góry, trzeba przykryć go folią aluminiową.
  • Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok.15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić na kratce, tortownicę wyjąć z wody.
  • Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Podawać z resztą malin, można maliny zmiksować z cukrem i wanilią, podawać z tak przygotowanym sosem.
  • Smacznego!

Uwagi

Składniki na sernik zawsze muszą być w temperaturze pokojowej.
sernik z malinami
  • « Poprzednia strona
  • 1
  • …
  • 20
  • 21
  • 22

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Jesień

  • Rogaliki świętomarcińskie na blaszce widok z góry
    Rogaliki Świętomarcińskie - mini
  • bułki drożdżowe wypełnione brzoskwiniami i jeżynami z dużą ilością kruszonki
    Bułki drożdżowe z owocami
  • ciastka owsiane z imbirem
    Ciastka owsiane z imbirem
  • drozdzowki z malinami
    Drożdżówki z malinami

Więcej przepisów na jesień→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required