Kolejna odsłona burgera w wersji wegetariańskiej, tym razem burger warzywno ryżowy. Podstawą burgerów jest kleisty ryż i sporo drobno krojonych, podduszonych warzyw. Dodatki do burgera można przygotować takie same jak do klasycznych hamburgerów: cebula, kiszone ogórki, pomidory, majonez, ketchup, sałata. W wersji wzbogaconej dodaję suszone pomidory i prażoną cebulką. Smaczne, zdrowe i szybkie danie, dobre na każdą okazję.
📖 Przepis
Burger warzywno ryżowy
Składniki
- 200 g białego ryżu najlepiej kleistego
- 100 g drobno posiekanej cukinii
- 1 średnia marchew pokrojona w kostkę
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 6 łyżek soczewicy z puszki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii
- 1 małe jajko
- 2 łyżki oliwy + do smażenia
- ½ szklanki kaszy manny do obtoczenia
- 10 sztuk bułek do hamburgerów
Dodatki
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula pokrojona w krążki
- 2 duże ogórki kiszone
- majonez
- ketchup
- sałata
- suszone pomidory
- prażona cebulka
Instrukcje
- Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości.
- Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy , siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce.
- Burgery smażyć na oliwie na złoty kolor z dwóch stron.
- Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!
- Smacznego!




























































































































































