Calzone, to pieróg zrobiony z ciasta na pizzę, upieczony tak jak pizza w piekarniku. Jeśli chodzi o dodatki to, dziś proponuję w wersji z tuńczykiem, papryką i serami. Nadzienie można przygotować dowolne z mięsem, rybą, a nawet na słodko z owocami. Przy pieczeniu calzone należy pamiętać, aby dodatki były dociśnięte z nadmiaru soku. Nadmiar płynów w dodatkach sprawi, że ciasto będzie rozmiękczone od środka i może się nie dopiec. Proste i pyszne danie, polecam!
📖 Przepis
Calzone
Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży
Dodatki
- 1 średnia cebula pokrojona w krążki
- 1 kulka serka mozzarella
- 1 mała papryka czerwona
- kilka listków bazylii
- kilka plasterków ulubionego sera pleśniowego
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub zalewie własnej
- suszone oregano
- suszony czosnek
Instrukcje
- Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Ciasto można wyrobić w mikserze lub maszynie do wypiekania chleba. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść delikatnie, podzielić na 2 lub 4 części, rozwałkować na cienkie okrągłe placki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
- Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można pomalować roztrzepanym jajkiem, posypać świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
- Smacznego!
























































































































































