Przepyszne batony śniadaniowe, które można zjeść ze wszystkimi dodatkami. Fantastycznie smakują z dżemem, serem czy szynką. Pieczywo ma w swoim składzie piwo, ale nie czuć go w upieczonych batonach, choć dzięki jego dodatkowi są takie mięciutkie i pięknie wyrastają. Pieczywo po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić. Przepis Sary Lewis z książki 'The bread book'. Polecam!

📖 Przepis
Batony śniadaniowe na piwie
Składniki
- 425 g mąki pszennej
- 250 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
- Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 - 30 cm, ja zrobiłam swoje różnej grubości.
- Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 - 10 minut. Studzimy na kratce
- Smacznego!
Uwagi



















































































































































































