Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym. Bardzo dobry, pożywny, zdrowy i szybki obiad. Kotlety z kaszy jęczmiennej są alternatywą dla klasycznie podawanej kaszy na "sypko". Kotlety przygotowane z dodatkiem ziół i sera są aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie delikatne i miękkie w środku. Sos przygotowałam z prawdziwków, które jak dla mnie są jednymi z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Uwielbiam ich zapach i smak, są wyjątkowe, ale jeśli nie macie grzybów leśnych przygotujcie sos z pieczarek będzie również bardzo dobry. Kotlety smakują bardzo dobrze nie tylko z sosem grzybowym, można podać do nich na przykład, ketchup lub sos tatarski. Polecam!
📖 Przepis
Placki z kaszy jęczmiennej
Ingredients
Na placki
- 100 g kaszy jęczmiennej gruba - perłowa
- ½ dużej cebuli
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oregano bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła
- 1 średnie jajko
- 40 g tartego sera parmezan
- olej do smażenia
- bułka tarta
Na sos
- 150 g grzybów najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych, ewentualnie pieczarki
- ½ dużej cebuli
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- śmietana
- olej i masło
- rozmaryn
- natka pietruszki
Instructions
- Grzyby umyć, pokroić lub rozmrozić. Cebule pokroić na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę na ostrym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień dodać przyprawy, dusić pod przykryciem około 10 minut. Można dodać odrobinę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Sos doprawić śmietaną i ziołami.
- Kaszę ugotować, odcedzić (może być z obiadu z dnia poprzedniego). Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.
- Smacznego!