Praline semifreddo, to lody, które nigdy do końca nie zamarzają, natomiast praline, to blanszowane migdały przyrumienione na patelni i skąpane w karmelu. Po wystygnięciu praline kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do masy lodowej. Lody są boskie, niesłychanie delikatne, puchowe, a ich smak, to rozkosz. Śmietankowo-karmelowy smak lodów przeplata się z kawałkami chrupiących karmelowych orzechów. Nabierasz łyżeczkę, później kolejną i, kolejną i tak aż do końca.

📖 Przepis
Praline semifreddo
Składniki
- 150 g blanszowanych migdałów
- 100 g drobnego cukru do praline
- 50 g drobnego cukru do ubijania żółtek
- 600 ml gęstej śmietany do ubijania 36 %
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy
Instrukcje
- Żeby zrobić praline (nie mylić z pralinkami), należy migdały uprażyć na suchej patelni, do momentu, kiedy nabiorą lekko karmelowego koloru.
- Do rondelka wsypać 100 g cukru wstawić na średni ogień, ciągle mieszając rozpuścić do bursztynowego koloru. Rondelek zdjąć z ognia i natychmiast dodać uprażone migdały.
- Blachę do pieczenia wcześniej wysmarować tłuszczem, wylać na nią pralinę, wyrównać i pozostawić od całkowitego wystygnięcia. Kiedy masa wystygnie, połamać ją i wrzucić do miksera, zmiksować na drobne kawałki, można zrobić to również ręcznie, rozgniatając pałką.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę. W innym naczyniu ubić śmietanę. Żółtka z połową cukru utrzeć na jasną masę.
- Do miski ze śmietaną dodać utarte żółtka, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka delikatnie wymieszać, najlepiej dużą łyżką. Na koniec dodać likier i praline, wymieszać.
- Pojemniki o pojemności około 200 ml wyłożyć folią aluminiową tak, aby nadmiar wystawał poza brzegi naczynia.
- Masą wypełnić pojemniczki, wyrównać wierzch, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą.
- Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 12 godzin.
- By wyjąc lody z foremek należy zostawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej, następnie wyjąć, chwytając za folię aluminiową, przełożyć na talerz "do góry nogami", zdjąć folię.
- Smacznego!














































































































































































