Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Można spotkać je w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy ostrych przypraw, a podawane są z cukrem, dżemem, czy słodką śmietaną. Drugi wariant to ciasto ziemniaczane przygotowane z dodatkiem dużej ilości czosnku, cebuli i różnego rodzaju przypraw. Właśnie druga wersja daje więcej możliwości serwowania tego dania. Można przygotować do placków różnego rodzaju sosy grzybowe, mięsne, gulasze, lecza można podać je również ze szklanką maślanki. Dziś chciałaby zaproponować Wam nieco inne placki ziemniaczane, bo z dodatkiem dyni, które można nazwać plackami jesiennymi. Placki powinny być smażone na dość ostrym ogniu, aby szybko się upiekły i były chrupiące. Do poniższego przepisu można dodać więcej dyni, jeśli tylko będziecie mieli ochotę na bardziej dyniowa nutę. Smacznego!
📖 Przepis
Placki ziemniaczano-dyniowe
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 60 g cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 120 g dyni użyłam Hokaido
- 1 średnie jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 10 g świeżego imbiru lub suszonego
- 1 sztuka cebulki dymki z zieloną częścią
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- olej rzepakowy do smażenia
Instrukcje
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek.
- Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek.
- Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Smacznego!




























































































































































