sos kurkowy z szalwia

Sos kurkowy z szałwią

Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba dobry rok dla grzybów. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze i wiele wiele innych, trzeba ich tylko Czytaj dalej “Sos kurkowy z szałwią” »

Łosoś orientalny

Łosoś orientalny

Łosoś z grilla, patelni lub piekarnika sposób przygotowania dowolny zapewniam, że smak będzie wyborny bez względu na to, jak to zrobicie. Dziś przepis na łososia w marynacie Czytaj dalej “Łosoś orientalny” »

pancakes bezglutenowe

Pancakes – bezglutenowe

Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane przez moje dzieci ich przyjaciół i męża! Często goszczą na naszym Czytaj dalej “Pancakes – bezglutenowe” »

dorada z grilla

Dorada z grilla

Lato, to czas grillowania, przyjęć ogrodowych, pikników na zielonej trawie. Przyjemnie jest usiąść w ogrodzie z rodziną i przy pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Czytaj dalej “Dorada z grilla” »

brownie ze śliwkami

Brownie ze śliwkami

Przepis na brownie bezglutenowe już poznaliście w przepisie - brownie z  porzeczkami. Dziś kolejna wariacja na ten temat, tym razem ze śliwkami smażonymi na maśle z Czytaj dalej “Brownie ze śliwkami” »

krem z buraków

Krem z buraków

Błyskawiczny krem z czerwonych buraków, który możemy podać na zimno w formie chłodnika lub na gorąco. W jednej i drugiej wersji smakuje bardzo dobrze! Krem jest Czytaj dalej “Krem z buraków” »

ciastka owsiane z kokosem

Ciastka owsiane z kokosem

Przepisów na ciastka owsiane znajdziecie całe mnóstwo w książkach kucharskich, internecie, czy gazecie. Będą różniły się one smakiem, kształtem i dodatkami. Czytaj dalej “Ciastka owsiane z kokosem” »

bulgur

Bulgur

Bulgur – kasza produkowana z twardej pszenicy durum, dostępna jest w trzech odmianach; drobno, średnio i gruboziarnistej, dziś wykorzystamy tę gruboziarnistą. Czytaj dalej “Bulgur” »

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Zupa – krem z cukinii jest moim ostatnim odkryciem - rewelacja! Okazuje się, że cukinia nadaje się nie tylko na placki, czy jako dodatek do lecza, to również doskonała baza do Czytaj dalej “Zupa z cukinii” »

truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Sernik na zimno to wspaniała propozycja na letnie dni, pracy jest niewiele przy takim deserze co bardzo liczy się, kiedy są wakacje i słońce zachęca nas do lenistwa ;) Sernik na Czytaj dalej “Truskawkowy sernik na zimno” »

drożdżówki truskawkowe

Drożdżówki truskawkowe

Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło… i co tu włożyć do środka, czy może zrobić tylko z kruszonką?! Oczywiście! truskawki te na Czytaj dalej “Drożdżówki truskawkowe” »

makaron, szparagi i pesto

Makaron, szparagi i pesto

Lekki i szybki obiad bezglutenowy z dodatkiem grillowanej cukinii, zielonych szparagów i bazyliowego pesto, które poznaliście już w poprzednim przepisie. Czytaj dalej “Makaron, szparagi i pesto” »

pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również to, że najlepsze pesto, to domowe Czytaj dalej “Pesto bazyliowe” »

tort wiosenny

Tort wiosenny

Miałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu Czytaj dalej “Tort wiosenny” »

Tarta błyskawiczna

Tarta błyskawiczna

Jest coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet same sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz brzmi, nie, to mam rozwiązanie. Dzisiejszy deser jest Czytaj dalej “Tarta błyskawiczna” »

bagietka z ziarnami

Bagietka z ziarnami

Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczwo idelane, zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ, który długo zachowuje Czytaj dalej “Bagietka z ziarnami” »