chleb żytni z pestkami dyni

Chleb żytni z pestkami dyni

Błyskawiczny chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej i pestkami dyni. Chleby wypiekane na bazie zakwasu potrzebują zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Czytaj dalej “Chleb żytni z pestkami dyni” »

buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane, to tradycyjny Polski dodatek podawany do dania głównego pieczonych mięs, pasztetów, ryb, wędlin i serów. Dziś buraczki zasmażane z cebulą Czytaj dalej “Buraczki zasmażane” »

herbata genmaicha

Herbata Genmaicha

Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie Czytaj dalej “Herbata Genmaicha” »

krem z marchewki

Krem z marchewki

Jesień, zimno, wietrznie i deszczowo trzeba się jakoś rozgrzać! Krem z marchewki będzie idealny, delikatnie słodki z dodatkiem soku z pomarańczy, przełamany ostrą papryczką Czytaj dalej “Krem z marchewki” »

gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy Czytaj dalej “Gofry belgijskie” »

sernik matcha

Sernik Matcha

Niedawno dostałam w prezencie od moich przyjaciół paczuszkę oryginalnej herbaty Matcha i wreszcie mogłam upiec intrygujący mnie od dawna zielony sernik. Matcha jest Czytaj dalej “Sernik Matcha” »

zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Grzyby, grzyby, grzyby… czas na zupę kurkową! Moja zupa kurkowa, to trzy w jednym, bo znajdziecie tutaj połączenie zupy pomidorowej, cebulowej i grzybowej. Eksperyment Czytaj dalej “Zupa kurkowa” »

kurki w pomidorach

Kurki w pomidorach

Kilka sosów i dań z kurkami już poznaliście można znaleźć je na moim blogu jest to, na przykład sos kurkowy z szałwią, cukinia faszerowana kurkami i kilka innych Czytaj dalej “Kurki w pomidorach” »

tarta z malinami w czekoladzie

Tarta z malinami w czekoladzie

Tarta z malinami w czekoladzie w trzech odsłonach. Pierwsza wspomniana już tarta z dodatkiem malin, druga to tarta z gruszką. Trzecią najszybszą wersją, bo z pominięciem Czytaj dalej “Tarta z malinami w czekoladzie” »

pierogi z soczewica i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzyabmi

Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej i mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem cebulki, czosnku jest wprost Czytaj dalej “Pierogi z soczewicą i grzyabmi” »

kruche ciasto śliwkowe

Kruche ciasto śliwkowe

Bardzo prosty placek ze śliwkami, gruszką i płatkami migdałowymi. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką Czytaj dalej “Kruche ciasto śliwkowe” »

domowa vegeta

Domowa vegeta

Vegeta, w latach osiemdziesiątych była rarytasem, który chciała mieć każda pani domu! Wtedy był to towar trudno dostępny szmuglowany z Węgier, teraz można kupić ją w Czytaj dalej “Domowa vegeta” »

sos kurkowy z szalwia

Sos kurkowy z szałwią

Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba dobry rok dla grzybów. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze i wiele wiele innych, trzeba ich tylko Czytaj dalej “Sos kurkowy z szałwią” »

Łosoś orientalny

Łosoś orientalny

Łosoś z grilla, patelni lub piekarnika sposób przygotowania dowolny zapewniam, że smak będzie wyborny bez względu na to, jak to zrobicie. Dziś przepis na łososia w marynacie Czytaj dalej “Łosoś orientalny” »

pancakes bezglutenowe

Pancakes – bezglutenowe

Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane przez moje dzieci ich przyjaciół i męża! Często goszczą na naszym Czytaj dalej “Pancakes – bezglutenowe” »

dorada z grilla

Dorada z grilla

Lato, to czas grillowania, przyjęć ogrodowych, pikników na zielonej trawie. Przyjemnie jest usiąść w ogrodzie z rodziną i przy pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Czytaj dalej “Dorada z grilla” »