chleb wiejski

Chleb wiejski

Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego dziś w wersji ekspresowej. Chleb, który smakuje tak jak klasyczny chleb żytni z tą różnicą, Czytaj dalej “Chleb wiejski” »

pasta ze słonecznika

Pasta ze słonecznika

Szukacie czegoś pysznego do chleba? Zapraszam na pastę ze słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i kilku aromatycznych przypraw. Pasta ze słonecznika jest Czytaj dalej “Pasta ze słonecznika” »

sałatka jesienna

Sałatka jesienna

Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie Wam do Czytaj dalej “Sałatka jesienna” »

bagietka wieloziarnista

Bagietka wieloziarnista

Nie ma nic lepszego niż domowa chrupiąca i pachnąca bagietka! Kanapka przygotowana na bazie takiego pieczywa będzie najlepszą popołudniową przekąską, śniadaniem lub Czytaj dalej “Bagietka wieloziarnista” »

placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano – dyniowe

Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w kuchni polskiej. Placki można spotkać w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy Czytaj dalej “Placki ziemniaczano – dyniowe” »

sernik lekko kokosowy

Sernik lekko kokosowy

Kto chętny na pyszny kremowy sernik z dodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki serniczek z dobrą kawą na tarasie w pełnym jesiennym słońcu… sama Czytaj dalej “Sernik lekko kokosowy” »

pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Znajomi pytają mnie, co wy ( czyli tak zwani trawożercy ) jecie do chleba, czy jest to tylko ser i dżem? Oczywiście, że nie tylko ser i dżem, do kanapek przygotowuję wiele past Czytaj dalej “Pasztet z soczewicy” »

ciastka owsiane z imbirem

Ciastka owsiane z imbirem

Miały być ciastka owsiane z rodzynkami i cynamonem, a wyszły ciastka owsiane z kandyzowanym imbirem, wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ciastka z imbirem są Czytaj dalej “Ciastka owsiane z imbirem” »

chleb żytni z pestkami dyni

Chleb żytni z pestkami dyni

Błyskawiczny chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej i pestkami dyni. Chleby wypiekane na bazie zakwasu potrzebują zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Czytaj dalej “Chleb żytni z pestkami dyni” »

buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane, to tradycyjny Polski dodatek podawany do dania głównego pieczonych mięs, pasztetów, ryb, wędlin i serów. Dziś buraczki zasmażane z cebulą Czytaj dalej “Buraczki zasmażane” »

herbata genmaicha

Herbata Genmaicha

Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie Czytaj dalej “Herbata Genmaicha” »

krem z marchewki

Krem z marchewki

Jesień, zimno, wietrznie i deszczowo trzeba się jakoś rozgrzać! Krem z marchewki będzie idealny, delikatnie słodki z dodatkiem soku z pomarańczy, przełamany ostrą papryczką Czytaj dalej “Krem z marchewki” »

gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy Czytaj dalej “Gofry belgijskie” »

sernik matcha

Sernik Matcha

Niedawno dostałam w prezencie od moich przyjaciół paczuszkę oryginalnej herbaty Matcha i wreszcie mogłam upiec intrygujący mnie od dawna zielony sernik. Matcha jest Czytaj dalej “Sernik Matcha” »

zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Grzyby, grzyby, grzyby… czas na zupę kurkową! Moja zupa kurkowa, to trzy w jednym, bo znajdziecie tutaj połączenie zupy pomidorowej, cebulowej i grzybowej. Eksperyment Czytaj dalej “Zupa kurkowa” »

kurki w pomidorach

Kurki w pomidorach

Kilka sosów i dań z kurkami już poznaliście można znaleźć je na moim blogu jest to, na przykład sos kurkowy z szałwią, cukinia faszerowana kurkami i kilka innych Czytaj dalej “Kurki w pomidorach” »