nalewka z pędów sosny z odzysku

Nalewka z pędów sosny z odzysku

Syrop z młodych pędów sosny jest już Wam dobrze znany, a jego właściwości zdrowotne bardzo cenione. By w pełni wykorzystać pędy, dziś zaproponuję nalewkę z nich. Nalewkę Czytaj dalej “Nalewka z pędów sosny z odzysku” »

Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Rabarbar, to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i Czytaj dalej “Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem” »

panna cotta pomarańczowa

Panna cotta – pomarańczowa

Deser panna cotta jest już zapewne Wam znany i mam nadzieję, że polubiliście ten wspaniały włoski przysmak. Jeśli tak, to zapraszam dziś na panna cottę z dużą nutą Czytaj dalej “Panna cotta – pomarańczowa” »

chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Kolejny odcinek z serii; chipsy robimy w domu. Dziś do piekarnia wpadł jarmuż z którego w kilka minut przygotujecie lekkie jak piórko chrupiące chipsy. Przygotowanie chipsów Czytaj dalej “Chipsy z jarmużu” »

ryż z ciecierzycą i rodzynkami

Ryż z ciecierzycą i rodzynkami

Prosta potrawa inspirowana kuchnią sefardyjską pachnąca curry, kuminem i ziołami. Niby nic specjalnego, a jednak jest to bardzo smaczne, egzotyczne danie, które można podać Czytaj dalej “Ryż z ciecierzycą i rodzynkami” »

burger z soczewicy

Burger z soczewicy

Soczewica jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, Czytaj dalej “Burger z soczewicy” »

ciastka z marcepanem

Ciastka z marcepanem

Dziś mam dla Was super smaczne i bardzo kruche ciasteczka. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im wspaniałego smaku i aromatu! Nie Czytaj dalej “Ciastka z marcepanem” »

żurek

Żurek

Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z Czytaj dalej “Żurek” »

ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe

Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków, ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany. Słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Czytaj dalej “Ciasto ptysiowe” »

biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy. O przepis na biszkopt bezglutenowy zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka Czytaj dalej “Biszkopt bezglutenowy” »

zupa grzybowa z chrzanem

Zupa grzybowa z chrzanem

Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgodności gustów smakowych. Dzieci chciały grzybową, a ja chrzanową… pomyślałam, przecież nie będę Czytaj dalej “Zupa grzybowa z chrzanem” »

Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy

Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt mojej pracy przedstawiam Czytaj dalej “Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy” »

pasztet jaglany

Pasztet jaglany

Pasztet na święta musi być u jednych będzie, to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie z kaszy jaglanej! O kaszy jaglanej pisałam już przy okazji wegeburgerów tam możecie Czytaj dalej “Pasztet jaglany” »

chleb żytni delikatesowy

Chleb żytni delikatesowy

Pyszny, delitaktny, lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości Czytaj dalej “Chleb żytni delikatesowy” »

pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to dzisiejsza propozycja na obiad. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być Czytaj dalej “Pulpety rybne” »

krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe

Kuchni żydowskiej ciąg dalszy. Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie, czyli Krantz. Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego Czytaj dalej “Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe” »