burger z soczewicy

Burger z soczewicy

Soczewica jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, Czytaj dalej “Burger z soczewicy” »

ciastka z marcepanem

Ciastka z marcepanem

Dziś mam dla Was super smaczne i bardzo kruche ciasteczka. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im wspaniałego smaku i aromatu! Nie Czytaj dalej “Ciastka z marcepanem” »

żurek

Żurek

Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z Czytaj dalej “Żurek” »

ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe

Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków, ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany. Słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Czytaj dalej “Ciasto ptysiowe” »

biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy. O przepis na biszkopt bezglutenowy zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka Czytaj dalej “Biszkopt bezglutenowy” »

zupa grzybowa z chrzanem

Zupa grzybowa z chrzanem

Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgodności gustów smakowych. Dzieci chciały grzybową, a ja chrzanową… pomyślałam, przecież nie będę Czytaj dalej “Zupa grzybowa z chrzanem” »

Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy

Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt mojej pracy przedstawiam Czytaj dalej “Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy” »

pasztet jaglany

Pasztet jaglany

Pasztet na święta musi być u jednych będzie, to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie z kaszy jaglanej! O kaszy jaglanej pisałam już przy okazji wegeburgerów tam możecie Czytaj dalej “Pasztet jaglany” »

chleb żytni delikatesowy

Chleb żytni delikatesowy

Pyszny, delitaktny, lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości Czytaj dalej “Chleb żytni delikatesowy” »

pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to dzisiejsza propozycja na obiad. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być Czytaj dalej “Pulpety rybne” »

krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe

Kuchni żydowskiej ciąg dalszy. Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie, czyli Krantz. Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego Czytaj dalej “Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe” »

falafel

Falafel

Czy próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a Czytaj dalej “Falafel” »

ciasto czekoladowo-kawowe

Ciasto czekoladowo – kawowe

Ciasto dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy i to w towarzystwie czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowany na bazie serka mascarpone, który spoczywa na Czytaj dalej “Ciasto czekoladowo – kawowe” »

chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi, to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko Czytaj dalej “Chleb z czosnkiem niedźwiedzim” »

rozetki - bezglutenowe

Rozetki – bezglutenowe

Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80 -tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana gdzieś pod stosem „przydasiów” została Czytaj dalej “Rozetki – bezglutenowe” »

Malasadas - pączki portugalskie

Malasadas – pączki portugalskie

Portugalskie pączki malasadas poznaliśmy nie w Portugalii, ale na Hawajach! Szukając atrakcji w okolicach Honolulu okazało się, że punktem obowiązkowym jest odwiedzenie Czytaj dalej “Malasadas – pączki portugalskie” »