Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy

Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt mojej pracy przedstawiam Czytaj dalej “Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy” »

pasztet jaglany

Pasztet jaglany

Pasztet na święta musi być u jednych będzie, to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie z kaszy jaglanej! O kaszy jaglanej pisałam już przy okazji wegeburgerów tam możecie Czytaj dalej “Pasztet jaglany” »

chleb żytni delikatesowy

Chleb żytni delikatesowy

Pyszny, delitaktny, lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości Czytaj dalej “Chleb żytni delikatesowy” »

pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to dzisiejsza propozycja na obiad. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być Czytaj dalej “Pulpety rybne” »

krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe

Kuchni żydowskiej ciąg dalszy. Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie, czyli Krantz. Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego Czytaj dalej “Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe” »

falafel

Falafel

Czy próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a Czytaj dalej “Falafel” »

ciasto czekoladowo-kawowe

Ciasto czekoladowo – kawowe

Ciasto dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy i to w towarzystwie czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowany na bazie serka mascarpone, który spoczywa na Czytaj dalej “Ciasto czekoladowo – kawowe” »

chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi, to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko Czytaj dalej “Chleb z czosnkiem niedźwiedzim” »

rozetki - bezglutenowe

Rozetki – bezglutenowe

Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80 -tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana gdzieś pod stosem „przydasiów” została Czytaj dalej “Rozetki – bezglutenowe” »

Malasadas - pączki portugalskie

Malasadas – pączki portugalskie

Portugalskie pączki malasadas poznaliśmy nie w Portugalii, ale na Hawajach! Szukając atrakcji w okolicach Honolulu okazało się, że punktem obowiązkowym jest odwiedzenie Czytaj dalej “Malasadas – pączki portugalskie” »

sernik tęczowy

Sernik tęczowy

Kolejne sernikowe szaleństwo tym razem sernik w kolorach tęczy. Chyba nie muszę wspominać, że dzieci uwielbiają barwne wypieki i to z ich inicjatywy został upieczony Czytaj dalej “Sernik tęczowy” »

racuchy

Racuchy

Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów racuchowo – pączkowych na ostatkowy stół. Przepis Marka Łebkowskiego wypróbowałam Czytaj dalej “Racuchy” »

pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie, pierogi z truskawkami, borówkami, soczewicą i grzybami, dynią… Przyszedł czas na pierogi ze Czytaj dalej “Pierogi ze szpinakiem” »

zupa groszkowa

Zupa groszkowa

Na dzisiejszy obiad polecam lekką zupę z zielonego groszku. Zupa różni się w smaku od dobrze znanego kremu, przepis tutaj. Zupa jest bardzo prosta wystarczy zaopatrzyć się w Czytaj dalej “Zupa groszkowa” »

makaroniki z kawą

Makaroniki z kawą

Makaroniki, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do gustu Czytaj dalej “Makaroniki z kawą” »

chleb z żurawiną

Chleb z żurawiną

Kolejny przepis na błyskawiczny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co Czytaj dalej “Chleb z żurawiną” »